Het voeren van een online sollicitatiegesprek via platformen zoals Skype, Zoom, Teams, of andere online…
Een goede cv maken: 10 tips
- Een cv maken doe je niet zomaar. Je volgt best een aantal regels.
- Onze 10 tips kunnen je al een heel eind op weg helpen.
- Begeleiding nodig bij het opstellen van een cv? Onze loopbaancoaches helpen je hiermee graag verder.
Het maken van een cv is één van de eerste stappen op weg naar de job van je leven. Dit doe je echter niet zomaar. Je volgt best een aantal regels. Ook onze 10 tips kunnen helpen bij het opstellen van een cv.
1. Een luchtige structuur
Wij raden aan om een overzichtelijke cv te maken. Een toekomstige werkgever moet belangrijke informatie snel kunnen vinden. Opsommingstekens kunnen daarbij helpen. Belangrijke zaken kan je ook in het vet plaatsen. Qua lay-out ben je volledig vrij zolang het de leesbaarheid ten goede komt. De meest gebruikelijke onderverdelingen zijn: persoonlijke gegevens, opleiding, beroepservaring, talenkennis, informaticakennis en varia.
2. Hou het simpel
Een cv opstellen staat niet synoniem aan het schrijven van een roman. Benadruk je sterke punten zonder al te veel bijzaken te noemen. Wees relevant, beknopt en duidelijk.
3. Denk aan het papier
Bij het maken van een cv beperk je je best tot 2 pagina’s. Een langer cv wordt namelijk zelden gelezen.
4. Eerlijk duurt het langst
Een goed cv maken betekent niet dat je moet gaan liegen. Alle informatie moet correct zijn. Tijdens een sollicitatiegesprek komt de waarheid toch meestal aan het licht. Heb je een jaar niet gewerkt, vermeld dat dan ook. Hierbij kan je wel aangeven of je intussen andere activiteiten of opleidingen volbracht hebt.
5. Wees actief
Gebruik actieve werkwoordsvormen, bijvoorbeeld ‘ik werkte als…’ in plaats van ‘ik was tewerkgesteld als…’. En vermijd ook woorden zoals ‘men’.
6. Denk in het heden
Begin met je laatste job, en werk met een omgekeerde chronologie. Weidt niet uit over onbelangrijke werkervaringen, etc.. Relevantie is belangrijk.
7. Jij evolueert. Laat je cv mee-evolueren
Heb je een belangrijke opleiding gevolgd, plaats deze er dan bij. Ook veranderingen in je persoonlijke gegevens (e-mailadres, gsm-nummer, etc.) check je best even alvorens je cv te versturen.
8. Vermeld je referenties
Heb je referenties, vermeld deze dan op je cv. Wees er wel zeker van dat die mensen op de hoogte zijn dat zij als referentiepersoon worden meegegeven.
9. Denk aan de schrijffouten
Meestal zijn mensen die cv’s nalezen, allergisch voor schrijffouten. Ook op het internet gelden spellingsregels en is spreektaal uit den boze. Het maken van een goede cv staat of valt met het aantal schrijffouten. Lees je cv dan ook nauwkeurig na.
10. Wees uniek
Bij het opstellen van je cv vermeld je best de zaken die jou onderscheiden van anderen. Deze kunnen het verschil maken. Ook een professionele foto kan een meerwaarde zijn voor je cv. Hierbij voeg je bij voorkeur een persoonlijke omschrijving en/of motivatie/doelstelling toe.
Wens je meer informatie omtrent het maken van een cv, of over onze diensten in het algemeen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Onze loopbaancoaches helpen je hiermee graag verder.
[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan
Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.
[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]