Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Loopbaanbegeleiding is een individueel traject waarbij je samen met je loopbaancoach je werksituatie onder de loep neemt. Wat zijn je competenties? Wat zijn je werkpunten? Wat wil je graag professioneel bereiken? Loopbaanbegeleiding is eigenlijk een ontdekkingstocht naar jezelf, je sterktes, je zwaktes en je carrièremogelijkheden.

Lees hier meer over wat loopbaanbegeleiding is of schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek.

Als werknemer of zelfstandige heb je recht op VDAB loopbaancheques voor het volgen van loopbaanbegeleiding in een erkend loopbaancentrum. Voldoe je aan de 4 voorwaarden dan kan je VDAB loopbaancheques aankopen voor amper €45. Een eerste cheque geeft je recht op 4h loopbaanbegeleiding, een tweede cheque op 3h loopbaanbegeleiding. Indien je deze combineert heb je dus recht op 7h loopbaanbegeleiding voor slechts 90 euro.

Als je recht hebt op de VDAB loopbaancheques voor het volgen van loopbaanbegeleiding kan je deze heel eenvoudig online bestellen. Hiervoor registreer je je eerst op vdab.be. Op werkdagen kan ook telefonisch tussen 8 en 19 uur op 0800 30 700. Voor de betaling van €45 euro krijg je online een rekeningnummer te zien en bij betaling krijg je de loopbaancheque in je VDAB account toegestuurd.

Wil je graag loopbaanbegeleiding volgen met de VDAB loopbaancheques? Hou er wel rekening mee dat je loopbaancheques 3 maanden geldig blijven en niet verlengd kunnen worden. Schrijf je gerust eerst in voor gratis kennismakingsgesprek met je loopbaancoach alvorens je VDAB loopbaancheques te bestellen.

Schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek.

Hoewel je recht hebt op 2 VDAB loopbaancheques, kan je slechts 1 loopbaancheque per keer bestellen. Wanneer je loopbaantraject van 4 uur is afgerond kan je de tweede loopbaancheque voor €45 bestellen en heb je recht op nog eens 3 uur loopbaanbegeleiding.

Als je recht hebt op VDAB loopbaancheques voor het volgen van loopbaanbegeleiding betaal je hier slechts €45 euro voor per cheque. De Vlaamse overheid betaalt het verschil voor jou. Met de twee loopbaancheques van €90 euro in totaal kan je een loopbaantraject van 7 uren volgen in een erkend loopbaancentrum.

Vraag een gratis kennismakingsgesprek met je loopbaancoach aan.

De VDAB loopbaancheques zijn een steunmaatregel van de Vlaamse overheid om werknemers en zelfstandigen de kans te geven hun professionele keuzes te herzien of te bevestigen aan de hand van loopbaanbegeleiding. Een loopbaancheque geeft recht op 4 uur loopbaanbegeleiding (cheque 1) of 3 uur loopbaanbegeleiding (cheque 2) in een erkend loopbaancentrum

Vraag een gratis kennismakingsgesprek met je loopbaancoach aan.

Met de term work-life balance duidt men het evenwicht tussen je professionele leven en je privéleven. Een goede verhouding tussen je werk en vrijetijdsbesteding is een noodzaak voor je gezondheid en algemeen welzijn. Mits enkele tips & tricks leer je hier bewuster mee omgaan en je levenskwaliteit verhogen.

Ontdek hier 6 tips & trick voor je work-life balance of neem contact op met de Loopbaanexpert.

Een goed cv opstellen is een must wanneer je wilt solliciteren. Een cv maken doe je echter niet zomaar. Je volgt best een aantal regels om duidelijk, relevant en eerlijk over te komen bij je toekomstige werkgever.

Vind hier 10 tips voor een goed cv of neem contact op met de Loopbaanexpert.

Een goede motivatiebrief draagt bij tot het slagen van je sollicitatie. Zorg er daarom voor dat je motivatiebrief professioneel is opgesteld. Het is immers de eerste indruk die je toekomstige werkgever van je krijgt. Om een goede motivatiebrief te schrijven, gebruik je best een compacte en logische structuur die je tekst scanbaar maakt.

Volg deze 5 stappen om een goede motivatiebrief te schrijven of neem contact op met de Loopbaanexpert.

Loopbaanbegeleiding is een individueel traject van 4 of 7 uren. Via diepgaande gesprekken met je loopbaancoach en gerichte psychologisch onderbouwde testen krijg je een antwoord op de vragen ‘wie ben ik?’, ‘wat kan ik?’, ‘wat wil ik’ en ‘hoe pak ik het aan’. Aan de hand van de antwoorden op die vragen wordt er een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opgesteld.

Schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek.

Loopbaanbegeleiding bij Loopbaanexpert bestaat uit diepgaande gesprekken met je loopbaancoach en psychologisch onderbouwde testen. Aan de hand van je antwoorden en resultaten wordt er een POP of persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld. Het is een soort actiegericht ontwikkelingscontract met jezelf dat je helpt je professionele doelen stap voor stap te bereiken.

Lees hier meer over onze aanpak voor loopbaanbegeleiding of schrijf je in voor een gratis kennismakingsgesprek.

Loopbaanbegeleiding is een waardevolle investering in je professionele leven. Waarom? Ze helpt je carrièredoelen te omschrijven, sterke punten en vaardigheden te identificeren en manieren te vinden om je professionele ontwikkeling te bevorderen.

Waarom loopbaanbegeleiding overwegen? Je zit vast in je huidige job en wil een nieuwe richting wil inslaan. Of je wil jezelf uitdagen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Of misschien wil je gewoon meer voldoening halen uit je werk?

Loopbaanbegeleiding ondersteunt je bij het oplossen van deze uitdagingen en het vinden van manieren om je carrière te laten groeien. Een loopbaanbegeleider definieert samen met jou je professionele doelen en bepaalt de stappen die nodig zijn om ze te bereiken. Hij of zij verbetert jouw cv en sollicitatiebrieven, bereidt je voor op sollicitatiegesprekken en coacht je bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden (bijv. communicatie, leiderschap en timemanagement).

Dankzij loopbaanbegeleiding verwerf je ook meer inzicht in jezelf en je carrièrepad. Je ontdekt je sterke punten, leert je persoonlijkheidstype te begrijpen en je waarden te identificeren. Dankzij zelfkennis weet je welke carrièrepaden het beste bij je passen en welke stappen je moet nemen om daar te komen.

Op zoek naar meer voldoening en succes in je professionele leven? Dan is loopbaanbegeleiding een waardevolle investering. Een prima hulpmiddel om je carrière te laten groeien, nieuwe kansen te ontdekken en jezelf beter te begrijpen.

Interesse? Zoek dan naar gekwalificeerde en ervaren loopbaanbegeleiders die mee jouw professionele doelen realiseren.

Zeker! Veel mensen die loopbaanbegeleiding overwegen hebben een job. Alleen missen ze iets. Loopbaanbegeleiding verbetert jouw huidige carrière of doet je nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Je hoeft daarom niet meteen je huidige baan op te zeggen. Om recht te hebben op de loopbaancheques is het zelfs belangrijk dat je momenteel aan het werk bent, in je opzegperiode zit en over minimum 7 jaar werkervaring beschikt.

Je passies en interesses in je werk integreren? Aantrekkelijk idee, want het leidt vaak tot meer voldoening, motivatie en succes in je carrière. Maar het is ook een uitdagend proces.

Eerste stap: onderzoek de mogelijkheden in de industrieën of velden die je interesseren. Praat met professionals in die velden. Zo begrijp je de benodigde vaardigheden en opleidingen en ontdek je de carrièremogelijkheden.

Evalueer ook je eigen vaardigheden en kwalificaties en bepaal hoe je ze toepast op de interessegebieden. Dat houdt in dat je mogelijk nieuwe vaardigheden moet ontwikkelen of een opleiding volgen om je voor te bereiden op een nieuwe carrière.

Zorg ook dat je weet wat je wil bereiken en welke soorten rollen of taken het beste bij je passen. Dat betekent mogelijk dat je verschillende loopbaantrajecten moet overwegen en de voor- en nadelen afwegen voordat je een beslissing neemt.

Een loopbaanbegeleider helpt je bij dit proces. Hoe? Door je te begeleiden bij het identificeren van je interesses en passies, het evalueren van je vaardigheden en kwalificaties en het ontwikkelen van een actieplan om je carrièredoelen te bereiken.

Besef wel dat het omzetten van je interesses en passies in een bevredigende loopbaan tijd en toewijding vereist. Bereid je voor op een trial-and-error-proces. Misschien moet je nieuwe uitdagingen aangaan en jezelf blijven ontwikkelen. Maar ben je gemotiveerd en vastberaden, dan wordt het waarschijnlijk een heel lonende ervaring.

Loopbaankeuzes maken? Misschien wel een intimiderend proces, vooral als je niet zeker bent van jezelf en je vaardigheden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je zelfvertrouwen te vergroten.

Belangrijke eerste stap: het identificeren van je sterke punten en vaardigheden. Maak een lijst van de vaardigheden die je hebt ontwikkeld in zowel je werkervaring als persoonlijke leven. Denk na over hoe je deze vaardigheden toepast in diverse carrièremogelijkheden. Door een goed inzicht in je eigen vaardigheden en hun toepassingsmogelijkheden maak je met meer vertrouwen loopbaankeuzes.

Een andere nuttige strategie is het verzamelen van informatie over verschillende carrièremogelijkheden en het netwerken met professionals in de interessevelden. Door jezelf bloot te stellen aan diverse carrièremogelijkheden en ervaringen krijg je beter inzicht in wat er beschikbaar is en wat het beste bij je past.

Blijf positief en moedig jezelf aan om te blijven groeien en leren. Werk aan het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en het vergroten van je kennis. Op die manier presenteer je jezelf als een sterke kandidaat voor diverse loopbaantrajecten. Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling vergroot je je zelfvertrouwen en bereid je jezelf beter voor op toekomstige kansen.

Loopbaanbegeleiding vormt vaak een waardevolle bron om meer zelfvertrouwen te kweken bij het maken van loopbaankeuzes. Een loopbaanbegeleider bepaalt mee jouw sterke punten en vaardigheden, geeft je inzicht in beschikbare carrièremogelijkheden en begeleidt je bij het opstellen van een actieplan om je carrièredoelen te bereiken.

Je zelfvertrouwen vergroten bij het maken van loopbaankeuzes vereist tijd en toewijding. Door positief te blijven en te werken aan je persoonlijke ontwikkeling neem je echter met meer zelfvertrouwen belangrijke beslissingen over je carrière.

Het sollicitatiegesprek vormt een cruciale schakel in het sollicitatieproces. Je toont immers wie je bent, wat je kunt en waarom je geschikt bent voor de functie. Je bent dus maar beter goed voorbereid om jezelf op een positieve manier te profileren.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je vooraf op de hoogte bent van de mogelijke vragen en functievereisten. Stel een lijst op van je sterke punten en bedenk voorbeelden uit je werkervaring die deze ondersteunen. Daarnaast is het verstandig om onderzoek te doen naar het bedrijf en de branche waarin het actief is. Zo speel je beter in op de behoeften van de werkgever en toon je jouw interesse in de organisatie.

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om zelfverzekerd over te komen. Hoe? Door oogcontact te maken, een goede houding aan te nemen en duidelijk te spreken. Wees ook eerlijk over je sterke en zwakke punten. Weet je iets niet? Geef dat het dan toe en wees bereid om te leren.

Luister zeker ook actief naar de interviewer. Toon interesse in wat hij of zij te vertellen heeft. Vraag door als je iets niet begrijpt of meer wil weten over een specifiek onderwerp. Op die manier etaleer je jouw communicatieve vaardigheid en luistervaardigheid.

Tot slot is het cruciaal om het gesprek positief af te sluiten. Bedank de interviewer voor zijn of haar tijd en vraag naar de volgende stappen in het proces. Ben je oprecht geïnteresseerd in de functie? Laat dat dan zeker ook blijken. Vraag bijvoorbeeld naar de bedrijfscultuur of grootste uitdagingen van de functie. Hierdoor toon je interesse én geef je blijk van een proactieve houding.

Kortom, bereid je goed voor, kom zelfverzekerd over, luister actief en sluit het gesprek positief af. Op die manier presenteer je jezelf beter tijdens een sollicitatiegesprek. En je vergroot de kans op een succesvolle sollicitatie. Want wie weet ben jij binnenkort de nieuwe werknemer van het bedrijf?

Stress op het werk kan verschillende oorzaken hebben: te hoge werkdruk, een gebrek aan controle over je werk of conflicten met collega’s. Het is belangrijk om stress op tijd te signaleren en aan te pakken, anders leidt het mogelijk tot lichamelijke of mentale klachten.

Eerste stap in het omgaan met stress op het werk: herken de signalen. Je slaapt bijvoorbeeld slecht, ervaart concentratieproblemen of raakt sneller geïrriteerd. Door de signalen te herkennen kun je op tijd actie ondernemen om verdere stress te voorkomen.

Tweede stap: het vinden van manieren om stress te verminderen. Bijvoorbeeld door meer controle te krijgen over je werk, beter te plannen en prioriteiten te stellen of door problemen met je leidinggevende of collega’s te bespreken. Ook regelmatige pauzes en ontspanningsoefeningen helpen om stress te verminderen.

Derde stap: het vinden van manieren om je weerbaarheid tegen stress te vergroten. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een positieve mindset, het stellen van realistische doelen en het ontwikkelen van goede communicatieve vaardigheden. Ook het verbeteren van je levensstijl draagt bij tot een betere weerbaarheid tegen stress. Bijvoorbeeld met gezonde voeding, regelmatige beweging en voldoende slaap.

Ten slotte is het belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Neem tijd voor ontspanning en hobby’s buiten het werk en spendeer voldoende tijd met vrienden en familie. Hierdoor hanteer je stress op het werk beter en voorkom je dat het zich uit in andere aspecten van je leven.

Kortom, hoe ga je beter om met stress op het werk? Door signalen te herkennen, stressfactoren te verminderen, je weerbaarheid tegen stress te vergroten en een goede balans tussen werk en privé te vinden. Op die manier verbeteren de uitvoering van je werk, je gezondheid en welzijn.

Conflicten ontstaan tussen collega’s, leidinggevenden of met klanten. De uitdaging bestaat erin om ze op een constructieve manier op te lossen. Op die manier bescherm je de werksfeer en -relaties.

Eerste stap in het omgaan met conflicten op het werk: herken de signalen. Bijvoorbeeld spanningen tussen collega’s, een gebrek aan effectieve samenwerking of openlijke conflicten. Door de signalen te herkennen kun je op tijd actie ondernemen om verdere escalatie te voorkomen.

Tweede stap: het aangaan van een gesprek met de betrokken persoon of personen. Luister naar elkaars standpunten en gevoelens zonder meteen te oordelen of te veroordelen. Probeer samen tot een oplossing te komen die voor beide partijen acceptabel is.

Derde stap: het zoeken van hulp van een onafhankelijke derde partij, bijvoorbeeld een mediator of HR-medewerker. Deze persoon helpt de communicatie tussen de partijen te verbeteren en samen tot een oplossing te komen.

Natuurlijk is het belangrijk om te leren van conflicten. Analyseer wat er gebeurd is en kijk hoe je het conflict kan voorkomen in de toekomst. Bespreek de ervaringen met collega’s of leidinggevenden en kijk hoe je beter omgaat met conflicten.

Hoe? Door de signalen te herkennen, het gesprek aan te gaan, hulp te zoeken en te leren van conflicten. Zo draag je bij aan een betere werksfeer én zorg je voor een effectievere samenwerking en betere werkrelaties.

Een gezonde en gelukkige levensstijl vraagt om een goede balans tussen werk en privé. Raakt de balans verstoord, dan loeren stress, vermoeidheid en zelfs burn-outklachten om de hoek.

Een betere work-life balance bereiken, hoe doe je dat? Stel eerst je prioriteiten. Maak een lijst van belangrijke taken op het werk en activiteiten buiten het werk. Zo verwerf je inzicht in wat echt belangrijk voor je is en maak je betere keuzes.

Creëer duidelijke grenzen tussen werk en privé. Stop op tijd met werken en zet je telefoon bijvoorbeeld uit in de avonduren. Het is essentieel om jezelf niet voortdurend beschikbaar te stellen voor werkgerelateerde zaken en tijd te nemen voor ontspanning en rust.

Volgende stap: een effectieve planning van je tijd. Maak een realistische planning van je werkzaamheden en zorg ervoor dat er voldoende tijd overblijft voor ontspanning en hobby’s buiten het werk. Reserveer tijd voor sport, sociale contacten en andere activiteiten die je energie geven.

Delegeer taken als je te veel op je bord hebt. Draag taken over aan collega’s of anderen. Hierdoor kun je je richten op de belangrijkste taken en meer tijd vrijmaken voor andere activiteiten.

Leg jezelf ook niet te veel druk op. Het is niet altijd mogelijk om alles perfect te doen. Soms moet je genoegen nemen met een minder goede prestatie. Sta jezelf toe om niet constant te pushen en neem ook tijd voor ontspanning en rust.

Eerste stap: probeer te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen. Worden je vaardigheden en prestaties onvoldoende erkend? Of krijg je niet het salaris waarvan je denkt dat je het verdient? Of vergelijk je jezelf met anderen die meer lijken te verdienen of gewaardeerd worden?

Tweede stap: communiceer met je werkgever. Geef aan hoe je je voelt en wat je graag zou willen veranderen. Bijvoorbeeld een salarisverhoging, extra taken of verantwoordelijkheden of meer erkenning voor je prestaties. Communiceer wel altijd op een respectvolle en professionele manier en onderbouw je voorstellen met concrete voorbeelden.

Derde stap: zoek naar manieren om jezelf verder te ontwikkelen en te verbeteren in je werk. Ga bijvoorbeeld een opleiding of training volgen, lanceer projecten die de waarde van je werk voor de organisatie aantonen of leer beter communiceren met collega’s en leidinggevenden.

Vierde stap: richt je op de positieve aspecten van je werk en carrière. Denk na over de dingen die je leuk vindt en de vooruitgang die je boekte in je carrière. Misschien helpt het om doelen te stellen en jezelf uit te dagen om verder te groeien in je werk.

Besef ook dat je niet altijd alles kunt veranderen. Sommige dingen liggen nu eenmaal buiten je controle. Richt je op de dingen waar je wel invloed op hebt en werk aan je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Kortom, leer te begrijpen waar je gevoelens vandaan komen. Waarom voel je jezelf ondergewaardeerd of onderbetaald? Communiceer met je werkgever, ontwikkel jezelf verder, richt je op de positieve aspecten van je werk en accepteer dat sommige dingen buiten je controle liggen. Zo kun je beter omgaan met deze gevoelens en werken aan een positieve werkhouding en carrièreontwikkeling.

Ervaar je je taken als saai of repetitief? Of vind je onvoldoende uitdaging in je werk? Dit leidt mogelijk tot demotivatie, ontevredenheid en verminderde prestaties.

Eerste stap: analyseer de oorzaak van de verveling. Is het werk echt te eenvoudig en repetitief? Of ontbreekt het je aan uitdaging en verantwoordelijkheid? Begrijp waarom je je werk als vervelend ervaart, zodat je gerichte stappen kunt nemen.

Tweede stap: communiceer met je leidinggevende over je gevoelens op een constructieve manier. Vertel op welke gebieden je werk tekortschiet en waar je behoefte aan hebt. Bijvoorbeeld uitdagender taken, meer verantwoordelijkheid of ontwikkelingsmogelijkheden. Laat zien dat je gemotiveerd bent om meer uit je werk te halen en dat je bereid bent om in jezelf te investeren.

Derde stap: zoek naar manieren om je werkzaamheden interessanter te maken. Lanceer bijvoorbeeld nieuwe projecten, pas je werkschema aan of ontwikkel nieuwe vaardigheden die relevant zijn voor je werk. Misschien helpt het om je werk anders te benaderen, bijvoorbeeld door nieuwe doelen en uitdagingen te stellen voor jezelf.

Vierde stap: richt je op de positieve aspecten van je werk en je carrière. Denk na over de dingen die je leuk vindt en de vooruitgang die je boekte in je carrière. Misschien helpt het om doelen te stellen en jezelf uit te dagen om verder te groeien in je werk.

Ben je toch toe aan een nieuwe uitdaging maar wil je een bewuste en gegronde keuze maken? Loopbaanbegeleiding helpt je hierbij verder op weg.

Vraag je jezelf af of je op de juiste weg zit en of je de juiste carrièrekeuzes maakt? Deze gevoelens leiden mogelijk tot angst, stress en ontevredenheid. Maar je vindt ook wel manieren om ermee om te gaan.

Eerste stap: analyseer de oorsprong van je twijfel of onzekerheid. Is het omdat je denkt dat je niet over de juiste vaardigheden beschikt? Of omdat je te weinig ervaring hebt? Twijfel je aan je huidige carrièrekeuze of aan keuzes uit het verleden? Achterhaal waar die gevoelens vandaan komen, zo kun je gerichte stappen nemen om het probleem aan te pakken.

Tweede stap: praat met mensen uit je omgeving (bijv. vrienden, familie, collega’s, …) over je gevoelens en zorgen. Zij verschaffen je misschien inzicht in jouw vaardigheden en talenten. En ze helpen jou verschillende mogelijkheden voor je carrière te ontdekken. Misschien is het raadzaam om een ​​mentor of coach te zoeken. Hij of zij begeleidt jou bij het nemen van beslissingen en het ontwikkelen van vaardigheden.

Derde stap: blijf jezelf ontwikkelen en leren. Ga bijvoorbeeld een cursus volgen, lees relevante boeken of doe nieuwe ervaringen op door vrijwilligerswerk te doen of nieuwe projecten te plannen op je werk. Door nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en ervaringen op te doen groeit je zelfvertrouwen en ontdek je nieuwe carrièremogelijkheden.

Vierde stap: werk aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Verbeter bijvoorbeeld je communicatieve vaardigheden, je time management of zelfvertrouwen. Door aan deze aspecten van je persoonlijkheid te werken neem je betere beslissingen en voel je je sterker in je carrière.

Onthoud ook dat het normaal is om af en toe te twijfelen aan je carrièrepad. Vergeet niet dat het vinden van de juiste baan en carrière vaak een proces van trial-and-error is. Het kost vaak tijd om de juiste keuzes te maken. Maar door actie te ondernemen, te blijven leren en te groeien, krijg je een duidelijker beeld van je ideale carrièrepad.

Loopbaanbegeleiding is een proces van lange adem. Een loopbaanadviseur of coach helpt bij het bepalen van carrièredoelen en het ontwikkelen van strategieën om die doelen te bereiken. Mensen maken zich wel eens zorgen om de vertrouwelijkheid en veiligheid van deze sessies. Dat is perfect begrijpelijk.

Maar het goede nieuws is dat loopbaanbegeleiding inderdaad vertrouwelijk is. Loopbaanadviseurs en coaches hebben de ethische verplichting om de privacy en vertrouwelijkheid van hun cliënten te respecteren. Ze delen nooit persoonlijke informatie zonder de uitdrukkelijke toestemming van de cliënt, tenzij dit wettelijk verplicht is.

Sollicitatiegesprekken zijn een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Logisch dat je je zorgen maakt en wil weten hoe je jezelf optimaal voorbereidt.

Loopbaanbegeleiding is vaak ook een waardevol hulpmiddel om sollicitatiegesprekken voor te bereiden. Loopbaanadviseurs en coaches helpen je bij het identificeren van je sterke punten en vaardigheden zodat je ze op een effectieve manier communiceert tijdens het sollicitatiegesprek. Ze leren jou ook lastige vragen te beantwoorden en verhalen te ontwikkelen die je ervaring en prestaties illustreren.

Loopbaanadviseurs en coaches bieden ook oefensessies aan om jouw communicatie- en presentatievaardigheden te verbeteren, je zenuwen te beheersen en je zelfvertrouwen op te bouwen. Zo verhogen je kansen op succes tijdens sollicitatiegesprekken.

Loopbaanadviseurs en coaches helpen eventueel ook bij het onderzoeken van de organisatie waarvoor je solliciteert. Of bij het begrijpen van de specifieke behoeften en vereisten van de functie waarvoor je solliciteert. Zo leer je gerichte vragen te formuleren tijdens het gesprek of je antwoorden aan te passen aan de behoeften van de werkgever.

Kortom, loopbaanbegeleiding helpt bij het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.

Op zoek naar loopbaanbegeleiding? Dan wil je natuurlijk een goede loopbaanbegeleider vinden die bij jou past. Eén die je helpt bij het bereiken van je professionele doelen. Bij Loopbaanexpert beschikken alle coaches over een jarenlange HR-ervaring en brede coaching-skills. Vraag gerust een gratis kennismakingsgesprek. Zo kom je te weten of onze aanpak bij jou past en of je een persoonlijke klik voelt met jouw regiocoach.

Ja, plan op voorhand een gratis en vrijblijvende afspraak met je coach om kennis te maken. Op die manier kan hij/zij de tijd nemen voor jou en luisteren naar je behoeften. Een gratis kennismaking boek je eenvoudig aan via deze link . Dit gesprek kan zowel telefonisch, online videocall of persoonlijk.

Ja, als dit jouw voorkeur geniet kan je het hele of een gedeelte van het loopbaanbegeleidingstraject online volgen. Wij zijn hierin flexibel en plannen ook avond- en weekendafspraken in, zodat je zeker een passend moment vindt.

Ja, loopbaanbegeleiding helpt zeker bij het vinden van een geschikte opleiding. Focus ligt immers op begeleiding en ondersteuning bij het ontdekken en ontwikkelen van jouw professionele doelen en ambities. Een belangrijk onderdeel is het identificeren van kwaliteiten, vaardigheden en interesses van de cliënt en het onderzoeken van mogelijke carrièrepaden en opleidingsmogelijkheden.

Een gekwalificeerde loopbaanbegeleider helpt bij het verkennen van verschillende opleidingsmogelijkheden die passen bij je interesses, vaardigheden en carrièredoelen. Zo vind je bijvoorbeeld een opleiding die je voorbereidt op een specifiek beroep. Of je ontdekt studiemogelijkheden die je professionele vaardigheden uitbreiden. Je loopbaanbegeleider adviseert je ook over de verschillende onderwijsinstellingen en studierichtingen die het beste aansluiten bij jouw persoonlijke behoeften en doelen. Jij doet de voorbereiding, maar samen hakken we knopen door.

Beter voor jezelf opkomen op de werkvloer? Dan werk je best aan je zelfvertrouwen en assertiviteit. Op die manier leer je beter te presenteren en ben je in staat om op een effectieve manier te communiceren met collega’s en leidinggevenden. Hier zijn een paar tips die helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen en assertiviteit op het werk:

Ken je eigen sterke punten. Ga op zoek naar je eigen sterke punten en prestaties en wees niet bang om ze te benadrukken in gesprekken met collega’s en leidinggevenden. Het kennen van je eigen sterke punten vergroot je zelfvertrouwen en helpt om beter voor jezelf op te komen.

Stel grenzen. Wees duidelijk over je eigen grenzen en zorg ervoor dat anderen ze ook respecteren. Durf nee te zeggen tegen verzoeken die te veel van je vragen en wees niet bang om aan te geven wanneer je overbelast bent.

Oefen zelfexpressie. Neem je tijd om te oefenen met het uiten van je mening en gevoelens in ongemakkelijke situaties. Probeer in het begin kleine stappen te zetten. Deel bijvoorbeeld je ideeën tijdens vergaderingen of geef feedback aan collega’s.

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen acties en prestaties maar ook voor gemaakte fouten. Zo zien anderen dat je zelfverzekerd en betrouwbaar bent.

Werk aan je lichaamstaal, want ze speelt een grote rol in hoe je overkomt op anderen. Werk aan het verbeteren van je houding en maak oogcontact met anderen tijdens gesprekken.

Vraag om feedback. De reacties van collega’s en leidinggevenden bezorgen je inzicht in het beeld dat anderen van je hebben en van je werkpunten om je assertiviteit en zelfvertrouwen te vergroten.

Breng deze tips in de praktijk en werk aan het vergroten van je zelfvertrouwen en assertiviteit. Zo leer je beter voor jezelf op te komen en word je succesvoller in je werk. Professionele hulp (bijv. een loopbaanbegeleider of coach) vormt dan weer de ideale ondersteuning.

Werkdruk en deadlines vormen veelvoorkomende uitdagingen op de werkvloer. Het is belangrijk om hier op een effectieve manier mee om te gaan om stress en burn-out te voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om werkdruk en deadlines te hanteren.

Een belangrijke eerste stap is om prioriteiten te stellen. Maak een lijst van de taken die moeten worden voltooid en rangschik de taken in volgorde van belangrijkheid. Begin met de belangrijkste taken en werk van daaruit verder. Zo worden de prioritaire taken als eerste afgerond en reduceer je stress.

Stel ook realistische deadlines. Overleg met collega’s en leidinggevenden over de benodigde tijd. Wees ook realistisch over de beschikbare tijd voor het uitvoeren van taken, ook als je tijd moet vrijmaken voor onverwachte gebeurtenissen.

Neem ook regelmatig pauzes om je geest en lichaam te ontspannen. Zo reduceer je stress en laad je je energie weer op voor de volgende taak. Maak een wandeling, ga even naar buiten of ontspan even. Het helpt allemaal om de spanning te verminderen en je weer te concentreren.

Vraag ook altijd hulp als dat nodig is. Ligt de werkdruk te hoog, praat dan met je leidinggevende of collega’s. Misschien kunnen er taken worden verdeeld of deadlines uitgesteld. Soms is het belangrijk om aan te geven dat je hulp nodig hebt om taken op tijd af te ronden.

Ervaar je stress op het werk? Let op dat ze niet uitmondt in een burn-out of demotivatie. Burn-out leidt tot uitputting, cynisme en verminderde professionele prestaties. Dat heeft dan weer een negatieve invloed op zowel je werk als jouw persoonlijk leven. Als je je zo voelt, is het belangrijk om actie te ondernemen en je welzijn te verbeteren.

Eerste stap: erken dat je hulp nodig hebt en overweeg om met je werkgever, een coach of professionele hulpverlener te praten. Zij helpen je om te gaan met stress op het werk en een betere balans te vinden tussen werk en privé.

Belangrijk om burn-out en demotivatie te voorkomen: geef prioriteit aan zelfzorg en ontspanning. Maak bijvoorbeeld tijd vrij voor lichaamsbeweging, meditatie of andere activiteiten die je ontspannen. Stel ook realistische doelen en hou rekening met een realistische werklast om de verwachtingen van anderen te communiceren als je te veel werk hebt.

Misschien is het ook nuttig om te zoeken naar manieren om je werkplezier te vergroten. Neem deel aan interessante projecten of werk aan taken die je uitdagen en waar je gepassioneerd in bent. Zoek ook steun bij collega’s of vrienden en familie buiten het werk.

Merk je dat je huidige baan niet langer bij je past en is dat de oorzaak van jouw burn-out of demotivatie? Overweeg dan om een carrièreswitch te maken. Of zoek naar een job die beter aansluit bij je interesses en vaardigheden.

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!