Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Wat zijn de 5 stappen om een goede motivatiebrief te schrijven?

  • Hoe draagt een goede motivatiebrief schrijven bij tot het slagen van je sollicitatie?
  • Welke 5 stappen volg je best voor het opstellen van je motivatiebrief?
  • Hoe kunnen onze loopbaancoaches je hierin begeleiden?

Wat is bepalend voor het succes van je sollicitatie? Uiteraard zijn hiervoor tal van factoren doorslaggevend. Een goede motivatiebrief schrijven, is daar één van. Zorg er daarom voor dat deze professioneel is opgesteld. Het is immers de eerste indruk die je toekomstige werkgever van je krijgt. Onze loopbaancoaches begeleiden je daarin graag verder. Met de antwoorden op onderstaande veel gestelde vragen in het achterhoofd, neem je alvast een vliegende start.

 


1. Hoe ziet de ideale motivatiebrief eruit?

Vermeld duidelijk voor welk bedrijf en welke functie je solliciteert. Hiervoor kan je in het onderwerp de vacaturetitel plaatsen, eventueel aangevuld met het referentienummer. Daarna open je de motivatiebrief met een beleefde aanspreking zoals ‘Geachte mevrouw/heer’, gevolgd door de familienaam. Een goede motivatiebrief schrijven doe je ook door deze compact te houden. Benadruk enkel de kern van je motivatie en waarom je geschikt bent voor de functie.

2. Welke structuur hanteer ik best?

Een goede motivatiebrief schrijven begint bij het hanteren van een goede structuur. Deze moet compact en logisch opgebouwd zijn. Na de openingszin en inleiding som je voorbeelden op die aantonen dat je voldoet aan de jobvereisten en geef je aan waarom de organisatie je aanspreekt. Afsluiten kan met de traditionele zin: ‘Ik licht graag mijn enthousiasme toe tijdens een persoonlijk gesprek’. Maar voel je vrij om origineler uit de hoek te komen.

3. Welke openingszin gebruik ik in de motivatiebrief?

Je krijgt geen herkansing om een goede eerste indruk te maken. De openingszin moet dan ook onmiddellijk een schot in de roos zijn. Trek de aandacht en maak zo het verschil met de andere brieven die de werkgever toegestuurd krijgt. Gebruik meteen de sleutelwoorden uit de vacature, wees enthousiast, intrigeer, en bovenal… blijf jezelf!

4. Welke lay-out is het meest geschikt?

Om een goede motivatiebrief te schrijven, stem je de lay-out af op die van je cv. Gebruik hetzelfde zakelijke lettertype, zoals Arial, Verdana of Calibri, en maak je tekst scanbaar. Zo vindt de lezer snel alle belangrijke elementen terug. Beperk je daarbij tot één pagina. Met andere woorden: concentreer je op de essentie en breng de juiste kwaliteiten onder de aandacht.

5. Welke schrijfstijl gebruik ik in mijn motivatiebrief?

Ja, ook de schrijfstijl is van belang voor je motivatiebrief. Een goede motivatiebrief schrijven is eigenlijk een samenvatting maken van je sterktes en je verwachtingen. Wees niet te bescheiden, maar ook niet te zelfvoldaan of arrogant. Gebruik actieve en positieve werkwoorden, schrijf steeds in korte zinnen en wissel mededelende zinnen af met een vraag- en antwoordstructuur.

Wens je meer informatie over het schrijven van een goede motivatiebrief, of over onze aanpak in het algemeen, aarzel dan niet om ons te contacteren.

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Wil je graag vrijblijvend een gratis kennismakingsgesprek met ons inplannen? Vul hieronder je gegevens in en wij bellen je binnen de werkdag.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!