Een goede motivatiebrief schrijven in 5 stappen

by san

Een goede motivatiebrief schrijven in 5 stappen

by san

by san
  • Het succes van een sollicitatie hangt mee af van het schrijven van een goede motivatiebrief.
  • Het antwoord op de 5 meest gestelde vragen kunnen je al een heel eind op weg helpen.
  • Begeleiding nodig? Onze loopbaancoaches helpen je hiermee graag verder.

Het succes van je sollicitatie wordt bepaald door tal van factoren, en het schrijven van een goede motivatiebrief is daar één van. Het is van belang dat deze professioneel wordt opgesteld. Onze loopbaancoaches begeleiden je daarin graag verder. Met het antwoord op onderstaande veel gestelde vragen in het achterhoofd, neem je alvast een vliegende start.

 

1. Hoe ziet de ideale motivatiebrief eruit?

Wees duidelijk voor welke functie en bedrijf je solliciteert. Hiervoor kan je in het onderwerp de vacaturetitel plaatsen, eventueel aangevuld met het referentienummer. Daarna open je de motivatiebrief met een beleefde aanspreking, bij voorkeur met ‘Geachte mevrouw/heer’, gevolgd door de achternaam. Let er ook op dat je jouw motivatiebrief compact houdt en benadruk enkel de kern van jouw motivatie en waarom je geschikt bent voor de functie. Dit bevordert de leesbaarheid.

2. Welke structuur hanteer ik?

Het schrijven van een motivatiebrief begint met een goede structuur. Deze moet compact en logisch opgebouwd zijn. Na de openingszin en inleiding, som je voorbeelden op die moeten bewijzen dat je voldoet aan de jobvereisten. Afsluiten kan met de traditionele zin: ‘Ik licht graag mijn enthousiasme toe tijdens een persoonlijk gesprek’. Maar voel je vrij om origineler uit de hoek te komen.

3. Met welke openingszin begin ik de motivatiebrief?

Je krijgt geen herkansing om een goede eerste indruk te maken. De openingszin moet dan ook onmiddellijk een schot in de roos zijn. Gebruik meteen de sleutelwoorden uit de vacature. Wees enthousiast en intrigeer, maar bovenal… blijf jezelf!

4. Welke lay-out gebruik ik het best?

Bij het schrijven van een goede motivatiebrief stem je de lay-out af op die van de cv. Kies dus bij voorkeur voor hetzelfde zakelijke lettertype, zoals Arial, Verdana of Calibri. Maak je tekst scanbaar, op die manier vindt de lezer alle elementen snel terug. Daarbij beperk je je best tot één pagina. Met andere woorden: concentreer je op de essentie, en breng de juiste kwaliteiten onder de aandacht.

5. Welke schrijfstijl hanteer ik?

Ook de schrijfstijl is van belang bij het schrijven van een motivatiebrief. Daarbij maak je een samenvatting van je verwachtingen en sterktes, maar wees niet te arrogant of te bescheiden. Gebruik actieve en positieve werkwoorden, schrijf steeds in korte zinnen en wissel mededelende zinnen af met een vraag- en antwoordstructuur.

Wens je meer informatie omtrent het schrijven van een goede motivatiebrief, of over onze diensten in het algemeen, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Vul hieronder uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u binnen de werkdag op om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen.

Ik ben momenteel:*

Ik ben geïnteresseerd om loopbaanbegeleiding te volgen in:*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top