Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Freelance werken: wat zijn de voor- en nadelen?

Steeds meer mensen werken als freelancer. Je vindt ze in alle sectoren en in alle leeftijdsgroepen. Werken op zelfstandige basis aan opdrachten of projecten zit dan ook sterk in de lift. Twijfel jij nog om de stap te zetten naar een zelfstandig bestaan als freelancer, dan is het goed om even de voor- en nadelen van dit statuut op te lijsten.

In dit artikel geven we je graag de belangrijkste zaken mee.

De Voordelen van freelancen

Vrijheid

De vrijheid die je al freelancer geniet, spreekt almaar meer mensen aan. Je hebt als freelancer dan ook de vrijheid om je werk in plannen rond je gezin en op momenten die jij kiest. Daarnaast heb je ook de vrijheid in voor wie je werkt. Voel je geen klik met een mogelijke klant? Dan kun je bepaalde opdrachten weigeren.

Resultaatgericht mindset

Als freelancer zal je ingesteldheid ongetwijfeld veranderen. Je zal meer meedenken met je klanten waarbij het eindresultaat voorop staat. Je hebt immers een handelstransactie met hen en wat echt telt is het resultaat aan de eindmeet. Een controlerend beleid waarbij je prestaties tegen KPI’s worden afgemeten, zal dan ook niet meer aan de orde zijn.

Tarieven

Als freelancer bepaal je je eigen loon. Vaak zal je gehanteerde tarief ook hoger zijn dan wanneer je in loondienst bent. Dit komt omdat je expertise wordt doorgerekend en je al de eigen kosten moet dekken. Daarnaast is er voor de opdrachtgever een win-win. Voor een freelancer hebben zij immers geen extra kosten te dragen zoals een 13de maand, vakantiegeld, gewaarborgd inkomen etc. Voor ondernemingen in een freelancer dus vaak goedkoper.

De Nadelen van freelancen

Stabiliteit

Omdat freelancers vaak verschillende opdrachtgevers hebben, varieert het salaris ook. Je verdient de ene maand misschien heel goed, terwijl je de maand nadien moet knokken om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarnaast heb je ook geen zekerheid in je opdrachten. Het kan sommige momenten heel druk zijn en op andere momenten zit je misschien even zonder werk.

Pensioen en gewaarborgd inkomen

Als zelfstandige betaal je minder sociale bijdrage waardoor je pensioen lager zal liggen dan dat van iemand op de payroll. Daarnaast heb je als zelfstandige een beperkter vangnet voor momenten waarop je niet aan de slag bent. Zo is er geen vakantiegeld, 13de maand, geen betaald ziekteverlof, geen betaalde vakantie. Het is dus belangrijk om je hier tegen in te dekken en de nodige verzekeringen af te sluiten.

Administratie 

Voor veel zelfstandigen is boekhouding niet de leukste taak. Toch hoort het erbij: het maken van je facturen, opvolgen van betalingen en betalingstermijnen, je BTW overmaken aan de overheid en je sociale bijdragen betalen, het regelen van je verzekeringen, …

Ondernemen is dus elke dag hard werken en risico nemen. Niet iedereen is dan ook in staat om zichzelf elke dag te blijven motiveren.

Overweeg jij te starten als freelancer, maar twijfel je nog? Boek dan een gratis kennismaking met een van onze coaches en scherp je competenties verder aan.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!