Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Ontkoppel en geniet: Tips en tricks voor een betere deconnectie tijdens je vakantie

Tijd voor congé olé olé olé! De jaarlijkse verlofperiode  is een tijd waarin we even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur en kunnen genieten van rust, avontuur, lekker eten maar ook van quality time met onze familie en vrienden. Het kan echter heel moeilijk zijn om echt los te komen van ons werk en digitale apparaten. Het gebrek aan ontkoppeling kan onze verdiende vakantie-ervaring echter sterk  negatief beïnvloeden en ons niet de rust geven waar we zo naar verlangen. Probeer dit jaar rekening te houden met deze tips & tricks om volledig te deconnecteren en het maximale uit je verlof te halen!

Het belang van ontkoppelen:

Een belangrijk voordeel van ontkoppelen is dat het stress en burn-out vermindert. Constant verbonden zijn met werk en technologie kan leiden tot chronische stress en uitputting. Het is belangrijk om afstand te nemen en jezelf de kans te geven om op te laden.

Ontkopppelen heeft daarnaast ook een positief effect of je relaties met jouw dierbaren. Door volledig aanwezig te zijn tijdens je vakantie kun je waardevolle momenten delen met je familie en vrienden, waardoor je relaties versterken.

Verder zorgt ‘deconnecteren’ ook voor een verhoogde creativiteit en productiviteit. Een bewuste pauze nemen van je dagelijkse werkzaamheden kan je geest verfrissen, je creativiteit stimuleren en je productiviteit verhogen wanneer je terug aan de slag gaat.

Tips & tricks om te deconnecteren:

 1. Stel duidelijke grenzen:
 • Communiceer je afwezigheid: Laat je collega’s en klanten ruim van tevoren weten dat je met vakantie bent en dat je beperkt bereikbaar zult zijn.
 • Schakel automatische e-mailantwoorden in: Stel een beleefde en professionele automatische e-mailresponse in waarin je aangeeft dat je niet direct kunt reageren en wanneer ze een reactie kunnen verwachten.
 • Verleng je out of office: Stel je out of office een dag langer in dan je daadwerkelijke vakantieperiode. Hierdoor heb je bij terugkomst een extra dag om bij te benen, je e-mails te organiseren en jezelf voor te bereiden voordat je weer volledig operationeel moet zijn.
 1. Minimaliseer digitale afleidingen:
 • Schakel meldingen uit: Zet de meldingen van je werkgerelateerde apps en e-mails uit om te voorkomen dat je constant wordt herinnerd aan je werk.
 • Creëer digitale vrije tijd: Plan specifieke tijdsblokken waarin je je telefoon of andere digitale apparaten bewust uitschakelt en je volledig kunt concentreren op je vakantieactiviteiten.
 1. Neem de tijd om te ontspannen:
 • Maak een lijst van activiteiten: Plan ontspannende en leuke activiteiten die je tijdens je vakantie wilt doen. Dit helpt je je te richten op plezier en ontspanning in plaats van werk.
 • Beoefen mindfulness: Probeer dagelijks een moment te nemen om te mediteren, ademhalingsoefeningen te doen of gewoon in het moment te zijn en te genieten van je omgeving.
 1. Zoek professionele ondersteuning indien nodig:

Als je merkt dat je moeite hebt om volledig los te komen van je werk en dat je job negatief blijft doormalen tijdens je vakantie, overweeg dan loopbaanbegeleiding. Een loopbaanadviseur kan je helpen bij het identificeren van de oorzaken van deze onbalans en kan je begeleiden bij die zoektocht naar een gezonde work-life balans.

 

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!