Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Online sollicitatie: hoe pak je het aan?

Het voeren van een online sollicitatiegesprek via platformen zoals Skype, Zoom, Teams, of andere online applicaties is tegenwoordig de norm geworden. Fysieke sollicitatiegesprekken worden steeds zeldzamer, en veel werkgevers geven de voorkeur aan de efficiëntie van online sollicitatiegesprekken.

Natuurlijk is dit geen probleem, mits je goed voorbereid bent. Maar hoe pak je nu zo’n online sollicitatiegesprek precies aan? En wat zijn eigenlijk de voordelen van online solliciteren? We leggen het graag voor je uit.

Aanpak van online sollicitaties:

Digitale communicatie is steeds meer ingeburgerd, maar zowel kandidaten als recruiters aarzelen vaak als het aankomt op een online video-interview.

Waarom? Vaak missen ze de persoonlijke connectie die ontstaat in een fysiek gesprek. Maar niets is minder waar; online gesprekken bieden juist flexibiliteit en versnellen het sollicitatieproces.

  • Tijdens het gesprek kun je nog steeds een goede indruk achterlaten. Let op je verschijning, want je kleding is zichtbaar, zelfs achter je computer. Zorg voor een nette uitstraling en een neutrale achtergrond om afleiding te voorkomen. Vermijd ook storende elementen zoals partners, kinderen of huisgenoten die ongepland binnenkomen. Professionaliteit is hierbij essentieel.
  • Punctualiteit is ook van belang: respecteer de afspraak en log ruim van tevoren in. Test vooraf de applicatie (Skype, Zoom, Teams) als je er nog niet bekend mee bent om eventuele verbindingsproblemen tijdig te signaleren.
  • Gebruik een koptelefoon met microfoon voor een betere geluidskwaliteit en een vlotter verloop van het gesprek.
  • Maak tijdens het gesprek oogcontact. Hoewel dit wellicht uitdagender is achter een computer, kun je afwisselen tussen recht in de camera kijken en naar het scherm staren. Zo voorkom je dat je ongeïnteresseerd overkomt.

Voordelen van online solliciteren:

  • Persoonlijke kennismaking: Ondanks mogelijke bezwaren biedt een online sollicitatiegesprek wel degelijk een face-to-face gevoel. Je ziet de persoon aan de andere kant van het scherm, wat een beter beeld geeft van de persoonlijkheid dan een telefoongesprek.
  • Flexibiliteit: Online interviews maken het gemakkelijk om ook na kantooruren gesprekken in te plannen, aangezien zowel kandidaten als recruiters niet op kantoor hoeven te blijven.
  • Tijdsbesparing: Geen noodzaak om te reizen voor een online interview; je kunt gewoon vanuit je eigen woonkamer solliciteren.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!