Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Upskilling: de waarde van bijscholing in je carrière

De uitspraak “Leren houdt nooit op” is niet voor niets een bekend gezegde. Als professional is het van cruciaal belang om voortdurend je vaardigheden te blijven aanscherpen, vooral gezien de constante stroom van nieuwe (technologische) ontwikkelingen die relevant zijn voor je functie.

Er zijn twee essentiële aandachtspunten: het verbeteren van bestaande vaardigheden en het verwerven van nieuwe vaardigheden om je werk effectiever uit te voeren. Deze twee doelen kunnen simultaan worden bereikt door middel van “upskilling” – een moderne term voor bijscholing.

Wat Is upskilling?

Upskilling, oftewel het versterken van je huidige vaardigheden en het aanleren van nieuwe competenties, is cruciaal in een wereld die voortdurend evolueert. Of je nu een specifiek doel binnen je bedrijf of vakgebied hebt, zoals een promotie, of gewoon algemeen wilt groeien in je carrière, opleidingen spelen hierbij een sleutelrol.

De digitalisering van de maatschappij is een andere reden waarom upskilling zo belangrijk is. Technologische ontwikkelingen, zoals de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), hebben invloed op alle sectoren. Om jezelf de beste kansen te bieden om uit te blinken in je vakgebied, is upskilling de weg vooruit.

Wat zijn nu specifiek de voordelen van upskilling?

  1. Je wordt aantrekkelijker als medewerker: Upskilling is in de eerste plaats voor persoonlijke groei. Het verkleint niet alleen de skills gap, maar maakt ook je profiel aantrekkelijker met relevante soft en hard skills. Dit versterkt je cv en vergroot de kans dat andere organisaties je opmerken, vooral omdat werkgevers veel waarde hechten aan kandidaten die naadloos passen bij hun organisatie.
  2. Je houdt je geest scherp: Het verbeteren van je vaardigheden via online trainingen stimuleert niet alleen je professionele competenties, maar houdt ook je geest scherp. Levenslang leren geeft voldoening op het werk, wat op zijn beurt bijdraagt aan geluk en productiviteit.
  3. Je breidt je netwerk uit en doet inspiratie op: Tijdens upskilling kom je wellicht in contact met mensen die je aanmoedigen om uitdagingen op een nieuwe manier aan te pakken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te ontdekken waar je goed in bent. De mensen die je ontmoet, kunnen je inspireren om met enthousiasme je doelen na te streven.

Waar te beginnen?

Wil je jezelf verder ontplooien, maar weet je niet in welke richting je verder professioneel wil evolueren? Neem dan gerust contact met ons op en we plannen graag een kennismaking in met een van onze loopbaancoaches die je verder kunnen begeleiden.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!