Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Overwin je faalangst

Faalangst binnen je job is een fenomeen dat we wel vaker terugzien. Maar waar komt dit nu juist vandaan?

Het korte antwoord bestaat er uit dat faalangst en je eigen competenties onlosmakelijk met elkaar  zijn verbonden. Faalangst is dan ook vaak het resultaat van het over- of onderschatten van die eigen competenties.

Onderschat jezelf niet

Mensen die de eigen competenties onderschatten doen dit soms uit faalangst. Door niet te erkennen dat je ergens goed in bent, schep je immers geen verwachtingen bij jezelf en anderen. Door veilig in de comfortzone te blijven verklein je immers de kans dat je kritiek van anderen krijgt of dat je “fouten” maakt in je job.

Door jezelf te onderschatten bescherm je dus vooral jezelf, maar dit kan ook nadelige gevolgen hebben: op termijn bestaat immers het risico dat anderen je ook zullen beginnen onderschatten wat eventuele faalangst alleen maar verder in de hand werkt.

Overschatten en faalangst

Gek genoeg steekt faalangst niet alleen de kop op bij mensen die zichzelf onderschatten, maar ook bij anderen die het eigen kunnen overschatten. Dat heeft vooral te maken met het sterke geloof in jezelf waarbij sommige competenties overschat worden en waarbij er in realiteit nog heel wat te leren valt.

De valkuil bestaat erin dat deze mensen zichzelf overwaarderen bij een sollicitatiegesprek en zij in een functie terechtkomen waarvoor de nodige skills (nog) niet aanwezig zijn. Op termijn kan dit voor faalangst zorgen vermits de verwachtingen niet kunnen worden waargemaakt.

Overwin je angst

Het goede nieuws is dat je faalangst kan worden overwonnen. Het ontdekken van je eigen competenties en verwachtingen is daarbij een ideaal startpunt. Wanneer je gelukkig wil worden in je job is het van belang om te weten wat je in je mars hebt en wat eventuele werkpunten zijn. Dat gaat niet alleen over technische vaardigheden, maar evengoed over je eigen gedrag en je verwachtingen over je functie.

Onze ervaren loopbaancoaches helpen je graag verder met het in kaart brengen van je sterktes bij een individuele begeleiding. Zo blijf je altijd een stapje voor en kan je je faalangst achter je laten!

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!