Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Vrees jij voor je job? Signalen die je ontslag kunnen verraden

Een ontslag komt meestal niet zomaar uit de lucht vallen. Vaak gaan er een aantal duidelijke signalen aan vooraf. In dit artikel geven we je graag mee wanneer er een aantal alarmbellen zouden af moeten gaan.

Uitholling van je verantwoordelijkheden

Worden sommige van je taken steeds vaker doorgeschoven naar andere collega’s? Word je niet meer betrokken bij vergaderingen of bij discussies op de werkvloer? Dat kan wijzen op een gebrek aan vertrouwen dat je werkgever in je heeft. Is dat het geval? Dan zal je werkgever dit meestal al met je hebben besproken tijdens een evaluatiemoment. Echter kan het wel een teken aan de wand zijn.

Slechte evaluatie

Heb je een aantal evaluatiegesprekken of waarschuwingen gekregen waarbij je werkgever aangeeft dat het beter moet? Als dat het geval is en je hebt het moeilijk om aan die eisen te voldoen dan is de kans groot dat je werkgever daar verdere conclusies uit trekt. Anderzijds kan je je afvragen of je wel jouw ideale functie te pakken hebt.

Verschillende visie

Misschien heeft de onderneming waarvoor je werkt de waarden en normen anders ingevuld en is het voor jou moeilijker om die visie te volgen. Kortom: je voelt aan dat de “fit” met je werkgever volledig zoek is. Personen in die situatie geven dan vaak zelf hun ontslag, maar een groot aantal werknemers durft die stap niet te zetten. Weet echter dat dit zich vroeg of laat zal wreken en dergelijk situaties meestal geen happy ending kennen.

Herstructurering

Overnames of fusies hebben vaak als gevolg dat er een aantal herstructureringen volgen. Dat is soms een voorteken dat er een aantal ontslagen zullen vallen: nieuwe bazen introduceren mogelijk een nieuwe cultuur waarbij ze andere verwachtingen hebben van hun werknemers of plots zijn er meerdere mensen die eenzelfde functie uitvoeren.

Wat nu?

Herken je een van bovenstaande signalen? Blijf dan niet met onzekerheid zitten. Probeer een gesprek met je werkgever te regelen waarbij je een open gesprek aangaat. Stel je daarbij constructief op waarbij je aandacht hebt voor de standpunten van je werkgever.

Onthoud vooral dat je eigen perspectief belangrijk is: je kan kiezen om hier teleurgesteld of gefrustreerd mee om te gaan, maar een ontslag kan soms ook een duwtje in de juiste richting zijn naar je ideale baan waarbij het een kans op vooruitgang betekent.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!