September betekent in veel huishoudens verandering en dat niet alleen op organisatorisch vlak. Ook het…
Pesten op het werk: wat kan je er aan doen?
Pesten is niet iets dat enkel op de schoolbanken gebeurt. Jammer genoeg komen sommige mensen er ook mee in aanraking op de werkvloer. Pesten kan daarbij verschillende vormen aannemen: het kan gaan van ongepaste opmerkingen, negeren en uitsluiten van een collega, carrièrekansen in de weg staan tot zelfs fysiek geweld.
Grijp je niet tijdig in, dan zijn de gevolgen niet min. Pesterijen op het werk kunnen immers leiden tot depressie, burn-out, afwezigheid, verminderde productiviteit,…
Maar welke stappen kan je nu ondernemen wanneer je wordt gepest?
Spreek de pester zelf aan
Van zodra je het gedrag van een collega ervaart als grensoverschrijdend, spreek je die persoon er het best onmiddellijk op aan. Zo merkt de pester dat hij/zij verantwoordelijk wordt gesteld en niet zomaar wegkomt met het pestgedrag. Wacht je te lang en laat je de situatie ontsporen, zal het alleen maar moeilijker worden om de pester(s) hierover aan te spreken en zo tot een oplossing te komen.
Stap naar je vertrouwenspersoon/leidinggevende
De meeste werkgevers hebben binnen hun organisatie een vertrouwenspersoon aangesteld die zich neutraal zal opstellen. Is deze er niet, stap dan naar de personeelsdienst of je leidinggevende en bespreek zonder anderen te beschuldigen wat er gaande is en welke oplossing je graag zou zien.
Ontslagbescherming
Merk je dat er geen oplossing uit de bus komt en de pesterijen verder gaan? Weet dan dat je volgens de Vlaamse wetgeving beschermd bent indien je toch ontslag zou nemen.
Waar gaat het over?
Als je een klacht over verklaring over het pestgedrag hebt ingediend bij je werkgever, mag deze je wettelijk gezien je arbeidsovereenkomst niet zomaar verbreken binnen een bepaalde duur.
Ben je op zoek naar een nieuwe job? Ontdek wat echt bij je past dankzij loopbaanbegeleiding!