Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Mijn voornemen? Mezelf verder ontwikkelen! Maak tijd voor je ‘persoonlijk ontwikkelingsplan 2021’

Een nieuw jaar start als vanouds met goede voornemens. Misschien is jouw doelstelling wel jezelf professioneel verder ontwikkelen? Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan dan een ideale tool zijn om je voornemen om te zetten in daden. Het zou immers jammer zijn als je goede voornemen wegsmelt als sneeuw voor de zon, niet?  Maak van 2021 jouw jaar en maak je professionele ambities waar dankzij onze tips!

Wat in een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan of kortweg POP is een geschreven document waarin je op een heldere manier definieert op welke gebieden je jezelf verder wenst te ontwikkelen en hoe je dit concreet zal aanpakken. Je kan een ontwikkelingsplan dus bekijken als een concreet werkdocument.

Een belangrijk noot is dat er twee spelers van belang zijn bij het opstellen en uitvoeren van een effectief ontwikkelingsplan: jij als werknemer en je leidinggevende. Over het algemeen zal jij de touwtjes in handen nemen van je eigen ontwikkeling en zal je leidinggevende de rol van facilitator van je ontwikkelingsmogelijkheden op zich nemen. Daarnaast helpt deze persoon je zelfbeeld te toetsen aan de hand van je plan. Als je leidinggevende je hierin niet ondersteunt, zal je genoodzaakt zijn om zelf ervoor te zorgen dat je jouw doelstellingen kan bereiken. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je zelf financieel zal instaan voor een bepaalde cursus of opleiding.

Alles start met zelfanalyse

Nu je weet wat een persoonlijk ontwikkelingsplan is, is het belangrijk stil te staan bij de volgende stap.

Alles begint immers met een eerlijke zelfanalyse: “waar sta ik nu professioneel gezien en waar wil ik naartoe? Welke competenties moet ik hierbij aanscherpen of aanleren? “ Een belangrijk element is eerlijk te zijn voor jezelf wanneer je je doelen bepaalt.

Daarnaast zal een POP sterk individueel zijn: misschien ambieer jij wel een uitbreiding en verdieping van je takenpakket. Misschien wil je van een aandachtspunt een sterke kerncompetentie maken? Wil jij technische zaken beter aanleren of je gedragscompetenties aanscherpen? Zoals je merkt kan je heel wat richtingen uit dus is het beter nu even stil te staan bij wat jij echt wil.

Ontwikkelingsgesprek met je leidinggevende

Mooi, je hebt je doelen gedefinieerd en weet waar je naartoe wil werken. Een volgende stap is je zelfanalyse bespreken met je leidinggevende. Daarbij kader je je leerdoelen en waar je naartoe wil werken aan de hand van concrete acties. Je leidinggevende op zijn/haar beurt zal de haalbaarheid van je doelen toetsen en samen kunnen jullie komen tot een concreet plan voor je verdere ontwikkeling.

Je kan hierbij denken aan bijkomende training op of naast het werk, de toewijzing van een project, kennisoverdracht van collega’s,…

Controleer je voortgang!

In je persoonlijk ontwikkelingsplan zal je afspraken hebben gemaakt over het wat, hoe en wanneer. Het is daarom van cruciaal belang om dit op gezette momenten samen met je leidinggevend verder op te volgen en bij te sturen waar nodig.

Loopbaanbegeleiding kan je helpen

Heb je na het lezen van dit artikel misschien meer vragen dan antwoorden of geen idee waar zelf te beginnen? Ons team van loopbaancoaches helpt je met plezier op de goede weg! Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder met je vraag.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!