Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
Man interviewt vrouw op een zonnig terras over haar carrièreswitch - Loopbaanexpert

Hoe kan ik een cv opstellen geschikt voor de groeiende arbeidsmarkt?

  • Hoe presteerde onze economie afgelopen jaar?
  • Welke invloed heeft dat op de arbeidsmarkt?
  • Hoe kan ik een geschikte cv opstellen voor die arbeidsmarkt?

 De Nationale Bank presenteerde eind februari het jaarverslag van de Belgische economie in 2017. Vooral de arbeidsmarkt en de federale financiën bleken flinke vooruitgang te maken in de bloeiende economie. Wat betekent dat voor mijn potentiële carrièreswitch of toekomstige nieuwe baan?

Hoe presteerde onze economie afgelopen jaar?

De Belgische economie haalde in 2017 niet zomaar goede cijfers. Het begrotingstekort verkleinde met 1,2% van het bruto binnenlands product, tegenover 2,1% in 2016. Jan Smets, gouverneur van de NBB, nuanceert de cijfers. Met een economische groei van 1,7% scoorde België namelijk niet zo hoog als andere Europese landen, maar volgens Smets was de groei bij ons wel veel “jobintensiever”. In 2017 kwamen er namelijk naar schatting maar liefst 66.000 nieuwe banen bij. Dat is het hoogste aantal nieuwe jobs sinds 2008.

De arbeidsmarkt veranderde afgelopen jaar dus flink. Maar wat wil dat zeggen voor mogelijke nieuwe tewerkstellingen?

Welke invloed heeft dat op de arbeidsmarkt?

De 66.000 nieuwe banen zorgen voor enkele spanningen op de arbeidsmarkt. Er is nochtans veel tewerkstellingspotentieel onder werkzoekenden en werknemers die een carrièreswitch overwegen. Werkgevers geven echter aan minder gemakkelijk geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures dan vroeger. De NBB benadrukt daarbij de lage tewerkstellingsgraad van laaggeschoolden en inwoners van buiten de EU en zegt dat “Onderwijs, arbeidsmarktbegeleiding en levenslang leren ervoor moeten zorgen dat talent maximaal inzetbaar blijft.”

Een grotere nadruk op competenties, dus. Dat schept niet enkel veel mogelijkheden voor de nieuwelingen in de arbeidsmarkt, maar ook voor werknemers die een carrièreswitch naar een andere sector overwegen.

Wat is de belangrijkste eerste stap naar een nieuwe baan?

Concreet zijn dus vooral competenties belangrijker aan het worden in de hedendaagse arbeidsmarkt. Daarom is het belangrijk om in de eerste plaats je eigen capaciteiten goed te kennen voor je begint met solliciteren of die carrièreswitch in gang trapt. Zo weet je meteen dat de positie waarvoor je solliciteert helemaal aansluit bij je competenties en maak je van bij het begin meer kans op een positief motivatiegesprek. Wat als ik een carrièreswitch wil maken en geen ervaring heb in de nieuwe sector? Dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je bereid bent te blijven groeien en bijleren.

Dat geeft je niet enkel meer kansen tijdens de rest van je carrière, het toont ook aan de interviewer hoe gemotiveerd je bent.

Hoe kan ik een geschikt cv opstellen voor die arbeidsmarkt?

Wanneer je klaar bent voor die carrièreswitch of net de arbeidsmarkt betreedt, legt een aantrekkelijk cv opstellen al meteen een gezonde basis voor de zoektocht. Dat baseer je helemaal op grondige inzichten in je eigen competenties. Het is ook een slim idee om bij het opstellen van je cv een korte profielschets toe te voegen. In enkele regels leg je uit wie je bent, wat je graag doet en waarom je perfect bent voor de job. Zo leert je mogelijke werkgever je al beter kennen nog voor je een gesprek hebt.

Hoe krijg ik betrouwbaar inzicht in mijn competenties? Welke stappen onderneem ik om een job te vinden die bij me past? Vraag meteen advies aan de loopbaancoaches van loopbaanexpert.

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!