Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
Bij Loopbaanexpert zitten we samen aan tafel voor jouw SWOT-analyse

Welke job past bij mij?

 • Wat zijn loopbaanankers?
 • Wat is een SWOT-analyse?
 • Wat betekent SMART werken?
 • Welke job past bij mij?

Welke job past bij mij? Dat ontdekken we door samen de mouwen op te stropen en jouw persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen. Hoe doen we dat? Door de juiste vragen te stellen. Met die antwoorden stellen we een concreet actieplan op zodat je jouw ideale job kan vinden. Maar welke vragen zijn dat dan? Dat ontdek je hier.  

Wat zijn loopbaanankers?

Welke job past bij mij? Dat is de belangrijkste vraag die we proberen te beantwoorden. Daarom gaan we op zoek naar jouw waarden en belangrijkste drijfveren. Hoe kunnen we die in je huidige job incorporeren? Welke andere posities sluiten er al bij aan? Dat doen we door ze in een van de acht loopbaanankers te gieten:

 • Technisch of functioneel
 • Algemeen management
 • Autonomie of onafhankelijkheid
 • Zekerheid of stabiliteit
 • Ondernemingsgerichte creativiteit
 • Dienstverlening of toewijding aan een zaak
 • Uitdaging
 • Levensstijl

Die loopbaanankers zijn moeilijk zelf te achterhalen, maar geven veel inzicht. Welke job past bij mij? Dat is er een die aansluit bij jouw belangrijkste anker. Het is de fundering van hoe je je voelt op je werk. Heb je zelf al een anker gekozen? Dan doen we de test toch nog. Wat voor jou belangrijk lijkt, is dat niet altijd. We gaan door vragenlijsten en analyse uitzoeken wat voor jou echt belangrijk is. Zelfs al weet je het zelf niet goed. 

Wat is een SWOT-analyse? 

De SWOT-analyse is een alomgebruikte methode om je sterktes en zwaktes te analyseren. Strengths (krachten), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen) vanuit jezelf en je situatie worden geïdentificeerd en geanalyseerd. Zo komen we tot concrete antwoorden en kunnen we jouw strategie bepalen.

Bij een SWOT-analyse ontdek je interne krachten en zwakke punten in combinatie met externe kansen en bedreigingen. Door die naast elkaar te leggen concretiseer je je situatie en krijg je overzicht. Een SWOT-analyse kan op heel kleine schaal uitgevoerd worden, zoals bij een project, en op heel grote schaal, zoals met je volledige job. Welke job past bij mij? Dat ontdekken we onder andere zo.

 Wat betekent SMART werken?

De doelstellingen die we na de vorige analyses opstellen, zijn SMART. Dat wil zeggen dat je er concreet mee aan de slag kan. SMART staat voor specifiek, meetbaar, aanwijsbaar, realistisch en tijdgebonden. Door dit principe toe te passen, maak je in de praktijk grote stappen. Ze maken het gemakkelijker om aan de slag te gaan met je doelstellingen. “Wees meer assertief” klinkt leuk, maar hoe ga je daarmee aan de slag? Niet dus. Doelstellingen moeten concrete actiepunten zijn. “Op de volgende vergadering breng ik twee punten aan” is al veel gemakkelijker te volbrengen.

Welke doelstellingen vind jij het belangrijkst? Hoe kan je de juiste job vinden? Gebruik je resterende loopbaancheques en ga aan de slag met de loopbaancoaches van Loopbaanexpert en vind jouw droombaan.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!