Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
  • Wat na mijn POP?
  • Hoe ontwikkel ik nieuwe doelstellingen?
  • Wanneer ben ik klaar met mijn POP?

Wat als ik mijn persoonlijk ontwikkelingsplan succesvol doorliep? Wat is mijn ideale job? Ben ik tevreden met mijn nieuwe job? Heeft mijn oude job nieuwe uitdagingen gekregen? Fantstisch! Maar dat wil niet zeggen dat je stopt met groeien.

 

Wat na mijn POP? 

Heb je al je doelstellingen doorlopen? Heb je het gevoel dat je POP is afgerond? Dan ben je nu stukken blijer met je job. Maar dat wil niet zeggen dat je stopt met groeien. Je POP loopt nooit af. Natuurlijk kan je die soms wat meer op de achtergrond houden, maar een POP blijft nuttig voor de rest van je carrière.

We willen allemaal blijven evolueren en nieuwe kansen grijpen. Ook als je je job graag doet. Wil je die promotie? Dat leer je bij je carrièreankers. Hoe kan je die promotie krijgen? Door nieuwe doelstellingen te ontwikkelen. Zo blijf je groeien doorheen de rest van je loopbaan. Wat is mijn ideale job? Verandert mijn situatie of maak ik mijn huidig job beter? Twijfel niet om om hulp te vragen aan loopbaancoaches bij je volgende stap.

 

Hoe ontwikkel ik nieuwe doelstellingen?

Heb je al je doelstellingen bereikt? Dan kan je verder gaan met nieuwe doelstellingen. Je groeiproces stopt nooit. Dat wil niet zeggen dat je niet even mag uitrusten. Het betekent gewoon dat je je altijd kan blijven verbeteren. Hoe ontwikkel je nieuwe doelstellingen? Net zoals de vorige met het SMART-principe, wat staat voor specifiek, meetbaar, aanwijsbaar, realistisch en tijdgebonden.

Specifiek bereik je door – jawel – specifieke vragen te stellen. Wat is mijn ideale job? Wat moet er gebeuren? Wie kan mij daarbij helpen? Waar en wanneer werken we eraan? Welke onderdelen van de actie zijn het belangrijkst? Waarom willen we dit doel bereiken? Zo krijg je een helder beeld op wat je te doen staat.

Meetbaar kan wat moeilijker lijken. Niet alles is namelijk zomaar in tabelletjes te gieten. Hoe weet je of je doel bereikt is? Wat moet je allemaal doen om dat doel te bereiken?

Bij aanwijsbare doelstellingen is het duidelijk welke taken er concreet te vervullen zijn door wie, om samen een doel te bereiken.

Elke taak of project, groot of klein, moet realistisch zijn. Haalbaarheid is belangrijk om te motiveren. Let wel: het moet een uitdaging blijven. Te gemakkelijk is ook demotiverend.

Uiteindelijk eindigen we bij tijdsgebonden. Deadlines helpen om gemotiveerd aan de slag te gaan en je doelen snel te bereiken.

 

Wanneer ben ik klaar met mijn POP?

Wanneer kan je je POP links laten liggen? Nooit. Natuurlijk is werken met een POP in het begin wat zoeken. Ook bereik je op een bepaald punt al je vooropgestelde ontwikkelingsdoelen. In dat geval is het belangrijk te blijven leren. Wat is mijn ideale job? Zodra je die hebt gevonden, kan je ook daar blijven groeien.

 

Hoe verliep je carrièreswitch? Wil je toch weg bij je oude werkgever? Dan kan je aan de slag met de tools die je leerde en een nieuw POP opstellen. Zo blijf je groeien en stop je nooit met jezelf te verbeteren.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!