Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Succesvol solliciteren met sollicitatietips van loopbaanexpert.be

  • Wij geven je graag enkele sollicitatietips mee, om elk sollicitatiegesprek tot een goed einde te brengen.
  • Begeleiding nodig? Onze loopbaancoaches helpen je hiermee graag verder.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor een sollicitatiegesprek. Heb je binnenkort een belangrijke sollicitatie, en wil je absoluut die job? Neem dan even onderstaande sollicitatietips door.


Informatie verzamelen

Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Dit vind je bijvoorbeeld op Internet (de website van het bedrijf, Google of LinkedIn), in de vacature zelf, in bedrijfsbrochures en jaarverslagen, in vakbladen, via netwerking bij mensen die het bedrijf goed kennen, etc.. Wanneer je onvoorbereid op sollicitatiegesprek komt, val je meteen door de mand. Wil je succesvol solliciteren? Hou dan zeker rekening met deze belangrijke sollicitatietip.

Het sollicitatiegesprek voorbereiden

Je weet nooit exact wat er zal worden gevraagd, maar je kan het sollicitatiegesprek wel goed voorbereiden. Een nuttige sollicitatietip is om op voorhand al eens na te denken over je sterktes en je aandachtspunten. Zo kom je ook een pak zelfverzekerder over tijdens je sollicitatiegesprek.  Is het voor jou niet echt duidelijk wat je grootste troeven of je zwaktes zijn? Laat je dan bijstaan door een loopbaancoach. Tijdens loopbaanbegeleiding verzamel je heel wat kennis over jezelf en krijg je nog meer sollicitatietips. Bovendien overlopen we ook al eens samen welke vragen er tijdens het sollicitatiegesprek aan bod kunnen komen, alsook de mogelijke antwoorden. Je coach vertelt je onder meer waarop je moet letten, hoe je je troeven extra kan uitspelen en hoe je de moeilijke punten op je cv positief kan benaderen én uitleggen tijdens je sollicitatiegesprek.

De route uitstippelen

Reken uit hoeveel tijd je nodig hebt om op de plaats van bestemming te komen, rekening houdend met slecht weer, omleidingen, files, etc.. Sla zeker het telefoonnummer op van de persoon bij wie je moet zijn, zodat je hem of haar kan verwittigen bij onvoorziene omstandigheden. Ga je met het openbaar vervoer, bekijk dan nauwkeurig de dienstregeling en calculeer eventuele vertragingen in. Je mag een sollicitatiegesprek nog zo goed voorbereiden, te laat komen wordt nooit als positief beschouwd. Reken uit hoeveel tijd je nodig hebt om op de plaats van je sollicitatie aan te komen. Hou hiervoor ook rekening met slecht weer, omleidingen en files. Sla zeker het telefoonnummer op van de persoon bij wie je moet solliciteren, zodat je hem of haar kan verwittigen bij onvoorziene omstandigheden. Ga je met het openbaar vervoer, bekijk dan nauwkeurig de dienstregeling en calculeer eventuele vertragingen in.

Sollicitatietips voor het sollicitatiegesprek

Je hebt informatie over het bedrijf verzameld, je sollicitatiegesprek goed voorbereid, de route grondig uitgestippeld en dan is het zover: je wandelt binnen bij de werkgever, klaar om te solliciteren. Met deze laatste sollicitatietips wordt je sollicitatiegesprek zeker een succes:

  • Verschijn keurig, doch comfortabel, gekleed op je sollicitatiegesprek.
  • Let op met geurtjes zoals te veel parfum of een rookgeur.
  • Zorg ervoor dat er geen kauwgum in je mond zit tijdens het sollicitatiegesprek.
  • Reik meteen de hand aan de persoon bij wie je solliciteert.
  • Hou je handen altijd boven tafel bij een sollicitatie (en zeker niet in je broekzakken).
  • Durf bij het solliciteren zelf ook relevante vragen stellen.
  • Lieg niet want dan val je achteraf sowieso door de mand.

Wens je meer sollicitatietips, informatie omtrent het voorbereiden van een sollicitatiegesprek, of over onze diensten, aarzel dan niet om ons te contacteren.

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!