September betekent in veel huishoudens verandering en dat niet alleen op organisatorisch vlak. Ook het…
Loopbaanadvies voor een loonsverhoging
- Hoe bereid je je voor?
- Wanneer stel je de vraag?
- Hoeveel vraag je?
Voor niets gaat de zon op! Hoe graag je jouw job ook doet, er moet wat tegenover staan. Onderhandelde je je loon tijdens je sollicitatiegesprek, maar vind je dat je inmiddels opslag verdient? Of kreeg je er enkele verantwoordelijkheden bij zonder dat je contract wijzigde? Elke medewerker heeft het recht om loonsverhoging te vragen. Maar elke werkgever heeft het recht dit te weigeren. Hoe pak je het dan best aan? Volg dit loopbaanadvies voor een extra duit in het zakje.
Hoe bereid je je voor?
Ben je zeker dat je een loonsverhoging verdient? Doe je huiswerk en achterhaal eerst wat je functie waard is. Aan de hand van bijvoorbeeld een online salariskompas kan je checken hoeveel iemand in jouw functie, sector en regio van tewerkstelling gemiddeld verdient. Ligt je loon al hoger dan wat vandaag marktconform is, dan zal het moeilijk onderhandelen worden. Ligt je loon daarentegen lager, dan heb je al een extra stok achter de deur.
Breng ook je belangrijkste prestaties in kaart. Som op welke trainingen en kwalificaties je inmiddels op je cv verzamelde, welke initiatieven je nam en welke extra verantwoordelijkheden je buiten je officiële jobbeschrijving op jou nam.
Wanneer stel je de vraag?
Zit je nog in je proefperiode? Kende de organisatie waar je voor werkt het voorbije jaar (financiële) tegenslagen? Vroeg je dit jaar al eens om een loonsverhoging? Het beste loopbaanadvies in deze gevallen is om nog even te wachten. Je zal sowieso bot vangen wanneer je jezelf nog niet bewezen hebt, er geen financiële ruimte is voor loonsverhoging of je na een weigering blijft aandringen.
Zowel Nederlands als Amerikaans onderzoek wees trouwens uit dat de beste periode om loonsopslag te vragen november is. Evaluaties vinden meestal plaats in januari en zo krijgt je baas de kans om je vraag tot dan te laten bezinken.
Hoeveel vraag je?
Het is onmogelijk om deze vraag te beantwoorden met een concreet maximumbedrag. Wel concludeerden onderzoekers van de Columbia Business School in New York dat als je met een rond getal komt aanzetten je gemiddeld meer moet inboeten dan wanneer je een exact bedrag op de onderhandelingstafel gooit. Een mooi rond bedrag oogt nogal willekeurig en wordt dus sneller afgewimpeld.
Zorg ook voor een plan B. Wordt je loonsverhoging geweigerd om financiële redenen, vraag dan om een andere compensatie zoals een bedrijfswagen, gsm met abonnement, meer flexibele uren…
Ben je nog op zoek naar een job die echt bij je past? Overweeg je een carrièreswitch? Contacteer Loopbaanexpert voor loopbaanadvies op maat.