September betekent in veel huishoudens verandering en dat niet alleen op organisatorisch vlak. Ook het…
Hoe je salaris onderhandelen tijdens je sollicitatie?
- Wanneer start je de loononderhandelingen?
- Welk loon stel je zelf voor?
- Wat als het voorstel niet voldoet aan je verwachtingen?
Je hebt je droomjob gevonden en wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Spannend! Je wilt natuurlijk een goede beurt maken bij de werkgever, maar liefst zonder je eigen voorwaarden uit het oog te verliezen. Er bestaat voldoende online en offline lectuur betreffende sollicitatietips om een goeie indruk te maken. Maar sollicitatietips om een maximum van je eigen wensen ingewilligd te krijgen? Die vind je hier!
Wanneer start je de loononderhandelingen?
Een van de belangrijkste sollicitatietips met betrekking tot de loononderhandelingen? Wacht af! Het is geen goed idee om meteen met de deur in huis te vallen. Loononderhandelingen vinden plaats op het einde van de sollicitatieprocedure, wanneer de werkgever dus al aangegeven heeft je te willen aanwerven.
Wordt er toch al eerder naar je gewenst loon gepolst? Geef dan zelf aan dat je dit wat voorbarig vindt zolang er geen duidelijke interesse is om je aan te werven. Hou dus voorzichtig en beleefd de boot af.
Welk loon stel je zelf voor?
Wordt er toch verwacht dat je zelf een loon voorstelt? Online vind je tal van tools die je zicht geven op wat het gemiddeld loon voor jouw functie bedraagt. Je nieuwe werkgever heeft ook het recht om je naar je laatste loonfiches te vragen. Je bent niet verplicht hem die te bezorgen, maar het kan wel helpen bij de loononderhandelingen. Wees dus altijd eerlijk en transparant. Je mag gerust een hoger loon ambiëren, maar blijf realistisch.
Let wel: deze sollicitatietips gelden vooral als je al enige werkervaring hebt. Ben je net afgestudeerd, dan ligt onderhandelen wat moeilijker.
Wat als het voorstel niet voldoet aan je verwachtingen?
Zit je in de onderhandelingsfase en kreeg je van de HR-verantwoordelijke een voorstel dat onder jouw minimum ligt? De kans dat je nieuwe werkgever onmiddellijk akkoord gaat met jouw tegenvoorstel, is klein. En hoe harder je het spel speelt, hoe meer tegenkanting je mag verwachten. Je mag uiteraard voor jezelf opkomen, maar blijf enthousiast en begripvol. Pin je ook niet vast op je brutoloon.
Bespreek daarentegen tijdens een open gesprek de mogelijkheden voor extralegale voordelen, opleidingen, thuiswerk, … Komt er een voorstel uit de bus waarin beide partijen zich kunnen vinden? Vraag dan een ondertekende samenvatting van het aanbod!
Op zoek naar nog meer sollicitatietips? Of wil je eerder de bevestiging dat je huidige carrièrekeuze de juiste keuze is? Loopbaanbegeleiding biedt antwoord op je carrièrevragen. Contacteer Loopbaanexpert voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek.