Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
de euro’s vliegen in het rond, maar loon is niet de beste motivator voor een carrièreswitch – Loopbaanexpert.

Hoger brutoloon of meer extralegale voordelen?

  • Wat zijn de voordelen van een hoger brutoloon?
  • Wat zijn de voordelen van extralegale voordelen?
  • Wat als ik mijn bedrijfswagen ruil voor cash?

Een goed loon is geen reden om een job te blijven doen. Een beter loon is ook niet de beste motivatie voor een carrièreswitch. Tegenwoordig biedt trouwens zowat elke privéonderneming extralegale voordelen aan die je loon aantrekkelijker maken. Maar wat is het interessants? Een hoger brutoloon of meer extralegale voordelen?

Wat zijn de voordelen van een hoger brutoloon?

Het verschil tussen een hoger brutoloon en meer extralegale voordelen is een verschil in langetermijndenken en een kortetermijnvisie. Je brutoloon is immers bepalend voor je vakantiegeld, dertiende maand, werkloosheidsuitkering en je pensioen. Wanneer je brutoloon onder een bepaalde grens komt, zal je dat dus vooral ‘later’ financieel merken.

Hou hier bij een potentiële carrièreswitch dan ook zeker rekening mee en staar je niet blind op de extralegale voordelen die de werkgever voorstelt.

Wat zijn de voordelen van extralegale voordelen?

Extralegale voordelen geven nu een financieel duwtje in de rug, maar bouwen geen reserves op voor later. Natuurlijk is het leuk om een carrièreswitch te maken en daarbij een gsm- en internetabonnement, de recentste IPhone of een bedrijfswagen te krijgen. Maar extralegale voordelen zijn vooral interessant voor de werkgever die zo de hoge loonkosten kan omzeilen.

Extralegale voordelen kosten de werkgever minder aan sociale bijdragen en belastingen, maar voor jou doet het op lange termijn dus minder.

Wat als ik mijn bedrijfswagen ruil voor cash?

Recent werd de optie ‘car for cash’, de mogelijkheid om je bedrijfswagen in te ruilen voor een mobiliteitsvergoeding, goedgekeurd in de Kamer. Je kan hier echter niet onmiddellijk gebruik van maken bij een carrièreswitch. Bij de voorwaarden staat duidelijk gestipuleerd dat je als werknemer de voorbije 3 jaar minimum 12 maanden ononderbroken over een bedrijfswagen beschikte.

Bovendien wordt ook de cash vergoeding, die gemiddeld tussen de €300 en €700 netto per maand bedraagt, beschouwd als een voordeel van alle aard.

Overweeg je een carrièreswitch? Ontdek met loopbaanbegeleiding wat je echt belangrijk vindt aan je job. Neem contact op met Loopbaanexpert voor een gratis kennismakingsgesprek.

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!