Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
Op een telraam uitrekenen hoeveel vakantiegeld je krijgt bij carrièreswitch?

Hoeveel vakantiegeld houd ik over bij een carrièreswitch?

  • Hoe wordt mijn enkel en dubbel vakantiegeld berekend?
  • Hoe verloopt dit bij een switch van arbeider naar bediende?
  • Wat als je statuut verandert van bediende naar arbeider?

Wat doe jij met je vakantiegeld? Hoewel we terug meer geld uitgeven aan vakanties, spendeert de Belg een groot deel van zijn vakantiegeld aan rekeningen en verbouwingen. Herkenbaar? Maar wat als je een serieuze carrièreswitch overweegt? Kan je als je ontslag neemt nog steeds rekenen op je vakantiegeld voor die rekeningen en verbouwingen?

Hoe wordt mijn enkel en dubbel vakantiegeld berekend?

Werk je als bediende? Dan krijg je in mei of juni dubbel vakantiegeld. Hoeveel dit bedraagt, is afhankelijk van je brutoloon, het aantal dagen dat je het voorbije jaar presteerde en hoeveel kinderen je ten laste hebt. Het enkel vakantiegeld is het normale loon dat je krijgt tijdens je wettelijk verlof.

Voor arbeiders is dit anders. Als arbeider krijg je het enkel en dubbel vakantiegeld samen uitbetaald. Je ontvangt dus geen loon voor de dagen dat je verlof neemt. Maar hoe zit dat dan bij een carrièreswitch van arbeider naar bediende?

Hoe verloopt dit bij een switch van arbeider naar bediende?

Overweeg je een carrièreswitch waarbij je statuut verandert van arbeider naar bediende? Je krijgt dan enkel vakantiegeld tijdens je verlof. Je bediendeloon loopt dus gewoon door. In mei of juni wordt ook je dubbel vakantiegeld betaald door je nieuwe werkgever. In diezelfde periode zal je echter ook nog je vakantiecheque via de vakantiekas ontvangen.

Om een dubbele betaling te voorkomen wordt de som van het maandloon en het dubbel vakantiegeld van de vakantiecheque afgetrokken. De som bedraagt maximum wat hij je aan vertrekvakantiegeld bij ontslag zou verschuldigd zijn.

Wat als je statuut verandert van bediende naar arbeider?

Ben je nu bediende en kom je door je carrièreswitch terecht in het arbeidersstatuut? Dan krijg je bij je laatste bediendeloon ook je vertrekvakantiegeld uitbetaald. Tijdens je eerste jaar als arbeider heb je echter geen recht op de vakantiecheque aangezien je werkgever daarvoor nog geen bijdragen heeft betaald.

Wil je zonder kopzorgen werk maken van je carrièreswitch? Hoe weet je of een nieuwe uitdaging echt iets voor jou is? Kies voor loopbaanbegeleiding! Twijfels? Start met een gratis kennismakingsgesprek.

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!