Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
Vrouw met spaarvarken in de hand want bij een carrièreswitch kan je best je geld in de gaten houden.

Carrièreswitch? Pas op je centen!

  • Waar zit de financiële adder onder het gras?
  • Wanneer wordt mijn vakantiegeld betaald bij een carrièreswitch?
  • Hoe zit het met de eindejaarspremie?

Ben je je bewust van de signalen die aangeven dat je aan een nieuwe job toe bent? Maar schrikt een carrièreswitch je af? Sta je wat twijfelachtig tegenover het opgeven van de (financiële) zekerheden die je opbouwde bij je huidige werkgever? Ontsnap uit de gouden kooi! Wij bereiden je alvast voor op je hoogste en laagste loon in het jaar volgend op je ontslagname. Neem goed voorbereid en zonder kopzorgen een nieuwe start!

Waar zit de financiële adder onder het gras?

Wat heb je aan een job die er fantastisch uitziet op je loonbriefje als je jezelf elke werkdag opnieuw uit bed moet hijsen? Loopbaancoaches bevestigen dat heel wat mensen vastzitten in een gouden kooi. Het aantal inschrijvingen voor loopbaanbegeleiding nam de voorbije jaren dan ook enorm toe. Ok, je ontslag geven of krijgen heeft impact. Zowel op jou als op je financiën. Maar laat dat je carrièreswitch niet in de weg staan.

Er zijn 2 momenten om aandacht aan te besteden: Het laatste loon bij je huidige werkgever en het loon dat je krijgt in de maand dat het dubbel vakantiegeld betaald wordt.

Wanneer wordt mijn vakantiegeld betaald bij een carrièreswitch?

Wanneer je de stap naar een carrièreswitch zet en je dus je huidige werkgever verlaat, ontvang je ‘vertrekvakantiegeld’ of ‘saldo vakantiegeld’. Daarin zit het bedrag verrekend voor de vakantiedagen die je nog niet had opgenomen. Met andere woorden: dit is een van de vetste loonfiches die je ooit in handen hebt gehad!

Maar dat betekent ook dat je nieuwe werkgever je niet hoeft te betalen voor de vakantiedagen die je op je vorige job hebt verdiend. Concreet betekent dit dat je loon in de maand waarin het dubbel vakantiegeld betaald wordt (meestal mei of juni) minder hoog is dan je verwacht had.

Hoe zit het met de eindejaarspremie?

Heel wat bedienden vergeten dit en geven bij hun carrièreswitch dat geld maar al te graag uit. Een domper natuurlijk wanneer de zomermaanden in zicht komen. Geldt hetzelfde verhaal voor de eindejaarspremie? Of je bij een carrièreswitch recht hebt op je eindejaarspremie is grotendeels afhankelijk van de sector waarin je werkt.

Er bestaat dus geen algemene wetgeving betreffende het recht op een eindejaarspremie als je ontslag neemt. Dit is puur afhankelijk van de bepalingen in de cao of arbeidsovereenkomst.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging, maar schrikt een carrièreswitch je af? Vertrouw op de motiverende begeleiding van onze loopbaancoaches. Schrijf je hier in voor een gratis kennismakingsgesprek of neem contact op met Loopbaanexpert voor extra informatie.

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!