Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
Verveelde werknemers hebben baat bij loopbaanadvies - Loopbaanexpert

Hoe kan loopbaanadvies helpen in het geval van een bore- of burn-out?

  • Wat is het verschil tussen een bore-out en een burn-out?
  • Waarin verschillen de oorzaken van bore-out en burn-out?
  • Hoe hou ik bore-out en burn-out uit elkaar?
  • Wat doet een loopbaancoach precies?

Volgens recent onderzoek van de KU Leuven krijgt 6% van de Vlamingen vroeg of laat te maken met een bore-out. Een fenomeen dat veel minder besproken wordt dan de alom gekende burn-out, maar dat minstens even schadelijk is voor je gezondheid. Loopbaanexpert bespreekt de verschillen tussen bore-out en burn-out en laat zien hoe loopbaanadvies in beide gevallen preventief een oplossing kan bieden.

Wat is het verschil tussen een bore-out en een burn-out?

Iemand die last krijgt van een bore-out is te lang in zijn comfortzone blijven hangen, terwijl iemand met een burn-out te lang tot het uiterste is gegaan in zijn zogenaamde effortzone. In het eerste geval raakt men onderprikkeld terwijl in het laatste geval sprake is van te veel prikkeling.

Wanneer je te weinig prikkels krijgt vanuit je werkomgeving, ervaar je weinig uitdaging en ben je minder geneigd om je grenzen te verleggen. Op langere termijn daalt je zelfvertrouwen en kom je terecht in een negatieve spiraal die je zelfontplooiing in de weg staat. Loopbaanadvies kan ervoor zorgen dat je een nieuwe wending kan geven aan je situatie.

Wist je dat mensen met een bore-out vaak gaan doen alsof ze het druk hebben en gestresseerd zijn? Ze doen dit uit angst voor de reacties en het onbegrip van anderen.

Waarin verschillen de oorzaken van bore-out en burn-out?

In het geval van een burn-out is de oorzaak van het probleem hoofdzakelijk te herleiden tot het karakter van de persoon die ermee kampt. Vaak zijn het gevoelige, perfectionistische types die de lat veel te hoog leggen en moeite hebben met grenzen stellen. Ze streven voortdurend naar de goedkeuring van anderen. Daarnaast speelt de omgeving waarin men dient te funcioneren een rol.

Bij bore-out is de oorzaak in de eerste plaats terug te brengen tot de omgeving van de persoon in kwestie. De werksituatie biedt te weinig stimulans en uitdaging, maar het ontbreekt hem of haar aan lef om de situatie aan te kaarten. Vaak ligt angst voor jobverlies of faalangst aan de basis. Daarnaast kan ook een laag zelfbeeld een rol spelen.

Hoe hou ik een bore-out en een burn-out uit elkaar?

De symptomen van zowel de bore- als de burn-out zijn zeer gelijkaardig, hierdoor worden de twee nogal eens door elkaar gehaald. In beide gevallen is er sprake van irritatie, vermoeidheid en een gebrek aan energie, maar bij iemand met een bore-out veroorzaakt niets doen de symptomen terwijl bij burn-out te veel doen aan de basis ligt. Om tot een oplossing te komen is dus belangrijk dat vanuit de juiste oorzaak vertrokken wordt.

Wat doet een loopbaancoach precies?

Tijdens een kennismakingsgesprek zal een loopbaancoach allereerst nagaan of de oorzaak van je problematiek wel degelijk te maken heeft met je werksituatie en bij de minste twijfel of wanneer je al in een bore- of burnout zit, zal hij of zij je correct doorverwijzen. Blijkt dat je nog in de aanloopfase zit, dan zal de coach je preventief begeleiden zodat je de moed vindt om de volgende stap in je carrière te zetten. Je kan een dergelijke loopbaancoaching financieren met loopbaancheques van de VDAB.

Ben je benieuwd of loopbaanadvies voor jou de oplossing kan zijn? Maak een afspraak met Loopbaanexpert voor een gratis kennismakingsgesprek!

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!