Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
Verveelde man zit aan bureau en kan loopbaanbegeleiding gebruiken - Loopbaanexpert

Hoe kan loopbaanbegeleiding je helpen een bore-out te voorkomen?

  • Waardoor wordt een bore-out veroorzaakt?
  • Wat zijn de symptomen van een bore-out?
  • Hoe kan loopbaanbegeleiding een bore-out voorkomen?

Naast de alom bekende burn-out, deed ook de bore-out de afgelopen jaren zijn intrede. Volgens experten is de laatste echter nog geniepiger dan zijn voorganger. Burn-out en bore-out kennen dezelfde symptomen, maar de oorzaken zijn totaal verschillend. Wanneer je in een bore-out dreigt weg te zinken kan loopbaanbegeleiding een oplossing bieden. Loopbaanexpert legt uit waarom.

Waardoor wordt een bore-out veroorzaakt?

Een bore-out steekt de kop op wanneer je job je onvoldoende uitdaging schenkt en je bijgevolg ook geen noemenswaardige successen meer ervaart binnen je werksituatie. Hierdoor neem je steeds minder initiatief en slaat de verveling vervolgens onverbiddelijk toe.

Vooral mensen die last hebben van weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld lopen kans om in een bore-out verzeild te geraken. Het gaat hier om zogenaamde subassertieve persoonlijkheden die zichzelf onderschatten en bewust uitdagingen uit de weg gaan omdat ze bang zijn om te falen.

Tip! – Omdat bore-out een typisch werkgerelateerd probleem is, is het preventief inzetten van loopbaanbegeleiding vaak effectiever dan een algemenere life-coaching!

Wat zijn de symptomen van een bore-out?

Zoals we eerder aanhaalden komen de symptomen van een bore-out grotendeels overeen met die van een burn-out, al is de oorzaak dus eerder onderprikkeling dan het feit de je over je grenzen bent gegaan.

Als je last hebt van een bore-out voel je je voortdurend moe en uitgeblust, waardoor je prikkelbaar en gestresseerd bent. Cynisme steekt de kop op en je zelfvertrouwen daalt, waardoor je gaat twijfelen aan je eigen capaciteiten. Je zin voor initiatief verdwijnt en je maakt je schuldig aan uitstelgedrag of je gaat je verveling maskeren door te doen alsof je het druk hebt. Stilaan verdwijnt ook alle interesse in je job, vriendenkring en privéleven.

Hoe kan loopbaanbegeleiding een bore-out voorkomen?

Wanneer je vreest het slachtoffer te worden van een bore-out, komt het erop aan om snel te handelen. Neem je symptomen serieus en schaam je niet om bij een professional aan te kloppen om erover te praten. Blijkt tijdens het kennismakingsgesprek dat je probleem diepgaandere oorzaken heeft dan je werkcontext, zullen we niet aarzelen je correct door te verwijzen.

Wanneer je instapt in een traject van loopbaanbegeleiding toon je initiatief en pak je het probleem actief aan. Samen met een loopbaancoach begin je met het opstellen van een toekomstplan wat je werksituatie betreft. Je brengt systematisch je sterke kanten, je hindernissen en je dromen in kaart en kan rekenen op begeleiding als je uiteindelijk de stap waagt om van job te veranderen.

Ben je ervan overtuigd geraakt dat loopbaanbegeleiding de juiste oplossing kan zijn voor jou? Vraag dan alvast je loopbaancheques aan bij de VDAB en maak vrijblijvend een afspraak met Loopbaanexpert voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!