September betekent in veel huishoudens verandering en dat niet alleen op organisatorisch vlak. Ook het…
Burn-out? Vind kracht met loopbaanbegeleiding!
- Wie wordt getroffen door een burn-out?
- Hoeveel Belgen kampen met burn-out?
- Waarom kiezen voor loopbaanbegeleiding?
Voel je je futloos, leeg, opgebrand, oververmoeid of zelfs nutteloos? Moet je jezelf dagelijks het bed uithijsen om naar je werk te gaan? En kan je je moeilijk concentreren eens je er bent? Wees alert! Deze symptomen kunnen immers wijzen op een nakende burn-out. Herkenbaar? Ook voor jou kan loopbaanbegeleiding een oplossing zijn om dit te voorkomen.
Wie wordt getroffen door een burn-out?
Het zal je misschien verbazen, maar vooral zij die het meest toegewijd en gemotiveerd zijn krijgen het snelst te maken met een burn-out. Iemand de je zou kunnen omschrijven als ‘de ideale werknemer’ legt de lat dan ook meestal heel hoog voor zichzelf. Wanneer dat harde werken meer energie vraagt dan geeft, loert de burn-out om de hoek.
En die burn-out kan zich zowel psychisch als fysisch uiten. In ernstige gevallen is medische begeleiding dan ook ten zeerste aangewezen. Laat het niet zover komen en kies tijdig voor loopbaanbegeleiding.
Hoeveel Belgen kampen met burn-out?
Vorig jaar kregen 400.000 Belgen een uitkering van het Riziv wegens arbeidsongeschiktheid. Bij 7% ging het om een burn-out, bij 15% om een depressie. “Terwijl burn-outs lange tijd vooral in de gezondheidssector voorkwamen, ontsnapt nu geen enkel beroep er nog aan”, zegt François Perl, directeur-generaal bij de dienst uitkeringen van het Riziv.
Stressgerelateerde aandoeningen worden dan ook bestempeld als de beroepsziekte van de 21ste eeuw. Waarom trekken we dan niet sneller aan de alarmbel? Vinden we het moeilijk om dergelijke symptomen te aanvaarden of weten we niet waarheen?
Waarom kiezen voor loopbaanbegeleiding?
Uit een bevraging van Securex blijkt dat steeds meer mensen hun job minder boeiend of zinvol vinden. “Gemotiveerde werkers zijn bovendien veel minder vaak ziek dan werknemers die vooral werken omdat ze moeten”, legt Hermina Van Coillie van Securex uit. “De tweede groep is dubbel zo veel langdurig afwezig dan andere collega’s. En de helft van hen loopt het risico op een burn-out.”.
Loopbaanbegeleiding is een traject waarbij je samen met je loopbaancoach stilstaat bij wat goed gaat en bij wat er fout loopt in je professionele leven. Je ontdekt wat echt belangrijk voor je is en je vindt opnieuw motivatie, energie en zelfvertrouwen om aan de slag te gaan.
Nog niet helemaal zeker of loopbaanbegeleiding iets voor jou is? Vraag alvorens je VDAB-loopbaancheques te bestellen een gratis kennismakingsgesprek met Loopbaanexpert aan en beslis daarna.