Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
Mannelijke jobhopper denkt tijdens interview ‘had ik maar tips voor een goed cv’ gehad

Waarom kan jobhoppen nadelig zijn voor je loopbaan?

  • Wanneer is jobhoppen een probleem?
  • Hoe verklaar je verschillende jobs tijdens een sollicitatiegesprek?
  • Welke tips voor een goed cv zijn op maat van de jobhopper?

Een jobhopper is per definitie iemand die vaak van job verwisselt. Vaak is natuurlijk relatief. Maar algemeen lees je, dat alles tussen de zes maanden en een jaar aanschouwd wordt als jobhoppen. Twijfel jij ook nog steeds over je ideale job? Heb je moeite om je woelige carrière op papier te zetten? We geven je graag raad en enkele tips voor een goed cv.


Wanneer is jobhoppen een probleem?

Vdab stelde deze vraag aan rekruteerders Alex Massoels van Electrabel en Peter van Mol van de Groep Easypay. Volgens hen is in het begin van je carrière rondfladderen aanvaardbaar. Het is een manier om te investeren in je carrière en het levert je heel wat kennis en ervaring op. Ben je een senior profiel? Dan wordt jobhoppen vaker als negatief beschouwd en ziet een potentiële werkgever er makkelijker tegenop om geld en tijd in jou te investeren.

Heb je moeite om te begrijpen welke job je motiveert en welk soort functie je zoekt? Onze loopbaancoaches geven je niet alleen tips voor een goed cv, maar begeleiden je ook in de zoektocht naar jezelf.

Hoe verklaar je verschillende jobs tijdens een sollicitatiegesprek?

Vaak wordt er door werkgevers gelet op je laatste twee tot drie jobs. Zit er minder dan twee jaar tussen die jobs? Zorg dan voor een goed onderbouwde en logische verklaring. Men heeft er alle begrip voor dat je was aangewezen op interim jobs, dat je functie geschrapt werd of je werkgever failliet ging. Blijf hierbij wel steeds overwegend positief over je vorige werkgevers en verbrand geen bruggen!

Licht tijdens je sollicitatiegesprek ook een aantal voordelen van jobhoppen toe. Toon aan dat je flexibel bent en je geen schrik hebt om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Vind hier bijkomende sollicitatietips en ga ook aan de slag met onderstaande tips voor een goed cv.

Welke tips voor een goed cv zijn op maat van de jobhopper?

Zorg voor een logische opbouw en een rode draad. Een opeenvolging van functies in uiteenlopende sectoren of met wisselende niveaus kan overkomen als willekeurig. Bekijk daarom kritisch welke werkervaring relevant is voor de vacature waarvoor je solliciteert en bouw je cv op basis van deze ervaringen op. Bundel eventueel verschillende tijdelijke of freelance opdrachten onder één relevante noemer en langere tijdspanne. Zo benadruk je jouw capaciteiten voor de job, ben je eerlijk en vestig je toch geen aandacht op de verschillende werkgevers.  Hoe verleidelijk ook: laat niets weg op jouw CV. Werkgevers kunnen dit snel te weten komen, waardoor men kan beginnen twijfelen aan jouw oprechtheid.

Gebruik eventueel je motivatiebrief om zaken verder te verduidelijken, maar maak deze ook niet te lang.

Nood aan nog meer tips voor een goed cv? Word je hierin graag persoonlijk begeleid door een van onze loopbaancoaches?  Door VDAB loopbaancheques te bestellen kost loopbaanbegeleiding je amper €45. Contacteer Loopbaanexpert voor meer informatie of een gratis kennismakingsgesprek.

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!