Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
6 mensen wijzen naar een jonge vrouw. Een loopbaancoach van Loopbaanexpert helpt bij pesten op het werk.

Wat als je gepest wordt op het werk?

  • Wat is pesten eigenlijk?
  • Wat zijn de oorzaken en gevolgen?
  • Hoe kan een loopbaancoach je helpen?

Uit onderzoek van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, blijkt dat maar liefst 21,4% van de Belgische werknemers maandelijks geconfronteerd wordt met pestgedrag. Bij 3,9% is er zelfs sprake van dagelijkse pesterijen. Welke invloed heeft pestgedrag? Hoe ga je ermee om? Hoe kan een loopbaancoach je hierbij helpen?


Wat is pesten eigenlijk?

In de wet staat pesten op het werk omschreven als onterecht en terugkerend gedrag dat buiten of binnen de onderneming of instelling voorkomt. Veel voorkomende voorbeelden zijn: uitlachen, kleineren, beledigen, spullen wegnemen, nutteloze taken geven en bestanden wissen. Soms ontaardt het pestgedrag zelfs in echte bedreigingen.

Maar wie zijn die pesters dan? Opvallend is dat vooral in de richting van leidinggevenden wordt gewezen. Waar kan je dan nog terecht met je verhaal? Vind je intern geen klankbord geef dan niet onbezonnen je ontslag, maar vraag raad aan een loopbaancoach.

Wat zijn de oorzaken en gevolgen?

“Veelal worden werknemers gepest omdat hun baas hen als een bedreiging ziet. Bijvoorbeeld omdat ze erg goed zijn of omdat ze gevoelige informatie over hem hebben. De leidinggevende hoopt dat de medewerker door het gepest het bedrijf zal verlaten.”, aldus Frank de Mink van het Nederlandse Mobbing Experts Platform. Een Duitse professor bedacht zelfs een term voor pestgedrag bij leidinggevenden: bossing.

Stress, concentratieproblemen, hoofdpijn en slapeloosheid zijn slechts enkele mogelijke gevolgen hiervan. Je loopt ook meer risico op een burn-out. Vooral als je met bossing te maken hebt. Praat met een loopbaancoach en krijg je eigenwaarde en zelfvertrouwen terug.

Hoe kan een loopbaancoach je helpen?

Een loopbaancoach houdt je een spiegel voor. Zo leer je anders naar jezelf en naar de situatie kijken. Aan de hand van gesprekken en oefeningen herontdek je jezelf. Zo vind je jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen terug waardoor je veel weerbaarder wordt. Je bouwt opnieuw een mentale fitheid op door je te focussen op je sterke punten en deze in te zetten in je dagelijks leven en op de werkvloer.

De loopbaancoaches bij Loopbaanexpert staan klaar om je professioneel te begeleiden. En uiteraard kan je steeds rekenen op een discrete aanpak in een rustige omgeving. Contacteer ons voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!