Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Blijven of opstappen?

Is het realistisch dat we allemaal willen hashtaggen #Ilovemyjob of temperen we beter onze verwachtingen?


Evelyne Hellebaut is arbeidspsychologe en loopbaancoach: “Een job is iets waar je heel wat uren per dag doorbrengt en dit gedurende een groot deel van je leven. Daarom wordt het voor mensen ook steeds belangrijker dat dit niet iets is wat enkel energie vráágt maar ook energie gééft. Daarnaast zorgt een job ook voor een bepaalde ‘identiteit’ en veel mensen gaan zich hier mee vereenzelvigen. Het is echter belangrijk, zeker in de ‘ratrace’ naar ‘the perfect life’ dat mensen ook een realistisch beeld hebben van werk. Ook al heb je een toffe job, het is perfect normaal dat daar minder fijne dagen tussen zitten of er periodes bestaan waarin de boog net iets ‘te’ gespannen staat. Dan is het goed om naast je werk nog andere energiebronnen te hebben waaruit je kan putten, die je voldoening en ontspanning geven. Dit kan een hobby zijn, tijd met het gezin of met vrienden, een verenigingsleven. Hier bewust tijd voor maken vormt dan soms een uitdaging wanneer je een druk professioneel leven hebt”

Is dit soms de oplossing bij cliënten die bij jou aankloppen: een uitlaatklep buiten de job vinden?

“Dat kan. Er zijn uiteraard uiteenlopende oorzaken, maar het is zeker niet zo dat iedereen die loopbaanbegeleiding volgt, per sé van job moet veranderen. Soms is de conclusie dat je wat je vindt ontbreken in je job, soms in je vrije tijd kunt vinden of in een aangepast takenpakket op je werk. Eens mensen die uitlaatklep gevonden hebben of bijvoorbeeld hun creativiteit kwijt kunnen in een bijberoep, hebben ze plots een balans in het leven waardoor ze helemaal niet meer willen veranderen van job.”

Wat zijn de signalen dat mijn job me meer energie ontneemt dan geeft?

“Mensen kloppen bij ons aan met diverse symptomen zoals lusteloosheid, overmatig piekeren, constant overspannen zijn, slapeloosheid, een verminderd zelfvertrouwen. Soms kan het zelfs gaan over fysieke klachten zoals hoofdpijn of maagpijn.“ Wanneer je zulke signalen ervaart, is het belangrijk om op tijd op de rem te gaan staan.

Hoe ontdek je dan of je van job moet veranderen of niet?

“In loopbaanbegeleiding gaan we op zoek naar wat jouw kernwaarde is in een job. Bij sommige mensen kan dit  ‘evenwicht’ zijn,  terwijl bij anderen ‘uitdaging’ primeert. Zo bestaan er een achttal verschillende kernwaardes waaronder ook ‘technisch functioneel’- mensen die een expert willen zijn- tot ‘ondernemend creatief’. Jouw kernwaarde leren kennen en hiermee rekening houden bij de keuze van je job en de invulling ervan is belangrijk in een wereld waarin we ons continu vergelijken met ‘de ander’. Er zijn mensen waarbij hun job gewoon een stuk financiële zekerheid geeft en waarbij ze voldoening zoeken in zaken buiten het werk. Aangezien hun job hiervoor ook de ruimte geeft, is dit voor hen oké. Andere mensen kunnen net als grootste drijfveer hebben om succesvol te zijn in hun job en hebben er dan ook geen problemen mee om hier veel tijd aan te spenderen. Dit is perfect op die manier. Er moeten verschillen zijn, maar er moet ook vooral respect zijn voor deze verschillen. Kijk naar wat jou energie geeft, wat voor jou belangrijk is en of jouw job hierbij past of niet. En stop vooral met jezelf te vergelijken. Daar wordt uiteindelijk niemand gelukkiger van”

Hashtag: #weloveourjobensomsooknot

Evelyne Hellebaut is arbeidspsychologe en loopbaancoach bij Andress Consulting : www.loopbaanexpert.be

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!