September betekent in veel huishoudens verandering en dat niet alleen op organisatorisch vlak. Ook het…
Ontslag nemen doe je zo: tips om op een professionele manier afscheid te nemen
Je bent er helemaal klaar mee en wil bij je huidige werkgever de handdoek in de ring gooien. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: je krijgt weinig voldoening van je job, het werk is te saai, je collega’s liggen je niet, …
Als je ontslag neemt, kan je dit best goed aanpakken waardoor je op een professionele manier afscheid kan nemen.
Hoe je dit doet? We geven je hieronder graag een aantal tips mee om het op een goede manier aan boord te leggen.
Sta achter je beslissing
Voor je beslist om je ontslag in te dienen is het niet slecht om even kritisch stil te staan bij je situatie. Is er geen andere oplossing? Neem je ontslag door een gebrek aan uitdaging? Kan je naar een andere rol doorstromen?
Denk ook na aan de financiële gevolgen: als je zelf ontslag neemt, heb je immers geen recht op een werkloosheidsuitkering. Heb je voldoende financiële armslag om een periode zonder job te overbruggen of wacht je beter tot je nieuwe baan hebt gevonden?
Kortom: het gras is niet altijd groener aan de andere kant. Het kan daarom nuttig zijn om een aantal vakantiedagen op te nemen alvorens je beslist of loopbaanbegeleiding te volgen.
Hoe ontslag nemen
Je hebt de knoop doorgehakt, maar hoe geef je nu ontslag op een professionele manier?
Licht als eerste je baas in en bereid dit gesprek goed voor. Denk goed na over wat je wil meedelen en de redenen waarom je ontslag neemt: zorg er voor dat je niet met je mond vol tanden staat als je een vraag krijgt over je beslissing.
Als je je baas hebt ingelicht is het tijd om je ontslag officieel te maken. Zorg dat je je ontslagbrief voorbereid en overmaakt. Een ontslagbrief mag kort zijn, maar hou zeker rekening met de volgende zaken:
• Zet in je ontslagbrief dat je ontslag neemt met de datum: dit is belangrijk voor wanneer je opzegperiode ingaat. Wil je deze inkorten, neem dan initiatief en bespreek dit met je werkgever
• Je kan je ontslagbrief laten aftekenen voor ontvangst of aangetekend verzenden. Een deurwaardersexploot is ook een optie.
Blijf professioneel
Nu je je ontslag officieel hebt gemaakt is het belangrijk om ook tijdens je opzegperiode een goede indruk na te laten. De eerste en laatste indrukken blijven meestal hangen dus probeer dit zo constructief en professioneel mogelijk te doen: koester geen wrok tegenover je werkgever, trakteer je collega’s, zoek zelf actief mee naar een vervanger, zorg voor een goede werkoverdracht, vraag om referenties, …
Verbrand alleszins geen bruggen. Je weet immers niet wie je in de toekomst nog professioneel tegen het lijf loopt.
Je professionele toekomst
Voor je je ontslag hebt ingediend, zal je ongetwijfeld hebben nagedacht waarom de fit er niet meer was. Maar wat nu wel? Sommige mensen hebben al een nieuwe baan wanneer zij hun ontslag geven, anderen zijn nog zoekende.
Loopbaanbegeleiding kan je helpen in het vinden wat er goed bij je past. Samen met onze loopbaancoach krijg je individuele coaching waarbij je sterktes en zwaktes in kaart worden gebracht en wordt er dieper ingegaan op je professionele verwachtingen en mogelijkheden.