Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt
Thuiswerken op de vloer met kat erbij. Belgen overwegen carrièreswitch voor betere work-life balance – Loopbaanexpert.

Carrièreswitch omdat je niet mag thuiswerken?

  • Hoe populair is thuiswerken?
  • Waarom houden werkgevers telewerk tegen?
  • Welke vergoeding krijg je voor thuiswerk?

Wat zijn de voornaamste redenen voor een carrièreswitch? Die vraag onderzocht de Universiteit Gent. Ontevreden over de jobinhoud, doorgroeimogelijkheden, afstand, vrije tijd en salaris blijken de belangrijkste factoren voor een carrièreswitch bij mannen. Vrouwen worden meer gemotiveerd door ontevredenheid met het familiale en de combinatie van werk en gezin. Nochtans ligt de oplossing voor de hand.

Hoe populair is thuiswerken?

De gemeenschappelijke deler tussen mannen en vrouwen kunnen we dus vertalen naar het evenwicht tussen werk en privé. De woon-werkafstand overbruggen, meer vrije tijd en meer qualitytime met het gezin zijn makkelijk op te lossen door thuiswerk. In maart van dit jaar bevestigde een grootschalige enquête dat 1 op 3 Belgen thuis wil en kan werken, maar dat niet mag van de baas.

Momenteel werkt zo’n 17% van de Belgen minimum 1 dag van thuis. Om die groep verder te laten groeien is er geen nood aan een carrièreswitch van de werknemers, wel aan een mentaliteitsverandering bij de werkgevers.

Waarom houden werkgevers telewerk tegen?

Hoewel zelfstandigenorganisaties Unizo en VBO telewerk bij alle bedrijven aanmoedigen, hebben ze begrip voor de angst die werkgevers hebben voor het ‘duiventil-syndroom’. Ook hebben heel wat managers volgens Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO moeite met de afwezigheid van rechtstreeks toezicht.

Welke vergoeding krijg je voor thuiswerk?

Telewerkers maken uiteraard kosten. Als je thuis werkt, verbruik je water, elektriciteit, papier, printinkt en dergelijke meer. Om die kosten te dekken mogen werkgevers hun thuiswerkende mensen een vergoeding van €120 per maand uitbetalen. Dit geldt wel enkel wanneer de medewerkers regelmatig thuiswerken.

Dit forfaitair bedrag is bovendien cumuleerbaar met een vergoeding van 2 x €20 per maand voor het gebruik van de thuiscomputer en de eigen internetaansluiting.

Wil je graag thuiswerken? Overweeg je een carrièreswitch? Ontdek met loopbaanbegeleiding wat je echt belangrijk vindt aan je job. Neem contact op met Loopbaanexpert voor een gratis kennismakingsgesprek.

[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!