Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Zo overwin je de zondagblues

Heb jij op zondag soms last van het knagende gevoel dat de nieuwe werkweek voor de deur staat? Word je al onrustig wanneer je denkt aan de rush van maandagochtend: tijdig je kinderen afzetten, op tijd op het werk geraken en allerhande taken en opvolging die je opwachten?

Dan heb jij waarschijnlijk last van de zondagblues. Waarom zondag? Omdat je tijdens de week immers in je werkritme zit waarbij een nieuwe werkdag niet zal breken met je ritme en dus minder als schok zal aankomen.

Af en toe last van de zondagblues? Dan geven we je graag een aantal praktische tips mee om dit gevoel snel te overwinnen.

Werk niet op zondag

Tegenwoordig is onze werkmail voor velen maar 1 klik verwijderd. Logisch dus dat de grens tussen werk en privé aan het vervagen is. Echter zijn er veel mensen die in het weekend hun werkmails checken, maar probeer dit gewoon te vermijden.

Je blijft op die manier immers mentaal bezig met je werk waardoor je niet echt kan loslaten. Je bent dus beter af om je (werk)mailbox in het weekend links te laten liggen.

Doe iets (ook tijdens de week)

Veel mensen sparen hun leuke activiteiten en uitstapjes op voor het weekend. En dat dan vooral op vrijdag- en zaterdagavond. Gevolg: in de week en vooral op zondag  staat er weinig op het programma. En net op dat moment durft de zondagblues je te bekruipen.

Je kan dit gemakkelijk counteren door ook op zondag iets leuk te doen: op die manier kan je niet stilstaan bij de nakende werkweek.

Ook tijdens je werkweek zet je maar beter in op ontspannende dingen: ga na het werk sporten of spreek af met vrienden, ga naar de cinema, … Op die manier zorg je ervoor dat je tijdens de week ook iets hebt om naar uit te kijken.

Maak je maandag behapbaar

Plan je maandag niet vol meetings en zaken die moeten worden afgewerkt. Daarnaast doe je er ook goed aan op vrijdag al even stil te staan bij de volgende week en je to-do’s voor maandag al voor te bereiden.

Op die manier verloopt je overgang van het weekend naar maandag niet te bruusk en kan je meteen redelijk vlot aan de slag.

Werken deze tips niet?

Lukt het je ondanks bovenstaande tips niet om je gedachten te verzetten en ga je elke maandag met tegenzin aan de slag?

Dan is het misschien tijd om  een van onze loopbaancoaches onder de arm te nemen. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder!

 

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!