September betekent in veel huishoudens verandering en dat niet alleen op organisatorisch vlak. Ook het…
Werk jij in een toxische omgeving? Herken de signalen!
Een toxische of giftige werkomgeving is, zoals het woord zegt, geen pretje. Hoewel er bij veel werkgevers de laatste jaren al vele stappen zijn gezet om pestgedrag, manipulatie en discriminatie bespreekbaar te maken op de werkvloer kunnen dergelijke zaken wijzen op een structureel probleem.
De werksfeer, de productiviteit en vooral de werknemers zelf delen in de klappen wanneer zijn in een giftige werkomgeving werken. De gevolgen laten zich dan ook raden: stress, angsten en burn-out zijn dan ook geen vreemde gevolgen.
Maar hoe herken je nu een dergelijke werksfeer en vooral: wat kan je hier zelf aan veranderen?
Overschreden grenzen
Als werknemer heb je ook het recht om je grenzen te stellen. Dit vertaalt zich in vele gevallen in het afschermen van een goede werk-privébalans. Als je baas echter verwacht dat je je werk ook na de werkuren op de eerste plaats zet, respecteert deze jouw grenzen niet.
Durf je grenzen dus te stellen. Als je immers altijd met je werk bezig bent, zal je geen ademruimte meer hebben naast het werk om en dit kan dan weer leiden tot burn-outs.
Slecht contact met je collega’s
Voel jij je comfortabel in het contact met je collega’s waarbij jullie goed met elkaar kunnen praten? Of is het juist het omgekeerde scenario waarbij iedereen elkaar uit de weg gaat en enkel oppervlakkige interacties heeft?
In toxische omgevingen is positieve energie en lichaamstaal soms ver zoek. Probeer je contact te leggen met je collega’s of je baas en wordt daar niet op ingegaan? Dan bestaat de kans dat dit je een onzeker gevoel geeft. Probeer dit zo snel mogelijk bespreekbaar te maken zodat het gevoel niet blijft aanslepen.
Gespannen sfeer
Heb je continu het gevoel dat je op eieren moet lopen? Voel je je geremd in het voorstellen van ideeën of om je mening te laten horen? Is hulp of raad vragen bij collega’s uit den boze?
Werken in een dergelijke gespannen sfeer is verre van aangenaam en kan ervoor zorgen dat je productiviteit zal verminderen waardoor je talenten niet tot hun recht komen. In extreme gevallen slaat dit door ervaren mensen op lange termijn ook fysieke ongemakken: denk daarbij aan slapeloosheid, vermoeidheid of zelfs paniekaanvallen.
Wat kan ik zelf veranderen?
Het belangrijkste dat je kan doen is opkomen voor jezelf en negatieve ervaringen met anderen bespreken. Dit hoeft daarom niet per se met je leidinggevende, zo kan je ook ventileren bij collega’s, goede vrienden of zelfs een psycholoog.
Sta ook stil hoe je jezelf kan beschermen en je grenzen zal afbakenen. In het slechtste geval kan je ook steeds op zoek naar een andere baan waar er wel een positieve sfeer hangt.
Weet je zelf niet goed waar te beginnen? Praat er dan over met een van onze loopbaancoaches. Zij helpen je graag op de juiste weg!