Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Tijd voor het functioneringsgesprek! Hoe bereid ik me hierop voor?

De decembermaand is voor veel ondernemingen een uitgelezen periode om evaluatiegesprekken met hun werknemers door te laten gaan. Voor veel mensen is dit een moment waar ze tegenop zien en de nodige stress met zich meebrengt, maar dat is nergens voor nodig. In dit artikel geven we je graag enkele tips mee om je evaluatiegesprek met glans te doorstaan.

Wees voorbereid

Net zoals bij een sollicitatiegesprek bereid je een evaluatiegesprek best goed voor. Maak op voorhand een voorbereiding en wees kritisch voor jezelf.

Typische vragen die je mag verwachten zijn: “Wat is er goed gelopen? Waar ben je trots op? Wat kan je beter doen? Waar ben je de mist in gegaan? Welke doelstellingen werden van je verwacht en heb je deze behaald?”

Probeer steeds een concreet antwoord te geven op de vragen dat je kan staven met voorbeelden uit je dagelijkse werking.

Ga de dialoog aan

Een evaluatiegesprek gaat over jouw functioneren dus kan je er maar beter niet bijzitten als een passieve toeschouwer. Denk op voorhand na over de vragen die je graag aan je werkgever wil stellen zodat je professioneel kan blijven groeien. Een dergelijk gesprek kan immers een ideaal moment zijn om te vragen om extra coaching, loonopslag, je werkverdeling, eventueel thuiswerk,…

Blijf kalm en ga goed om met kritiek

 Tijdens het gesprek is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen zodat er vlot kan worden gecommuniceerd. Bekijk een dergelijk gesprek zeker niet als een bedreiging, maar eerder als een kans en probeer goed te luisteren naar de tegenpartij. Krijg je kritiek die je moeilijk kan plaatsen? Vraag dan gerust om concrete voorbeelden en stel een oplossing voor. Hierdoor zal je betrokken overkomen.

Stel je zeker en vast niet defensief op of ga niet natrappen op andere collega’s of de onderneming. Probeer ook steeds het gesprek te eindigen met een positieve noot zodat je met een positief gevoel je dag kan verder zetten.

Wat na het evaluatiegesprek?

Nu je evaluatiegesprek achter de rug is, gaat het leven gewoon door. Laat de besproken zaken even bezinken en loop zeker niet kribbig rond. Ga voor jezelf na welke zaken je zeker wil meenemen in je dagdagelijkse werking. Beschouw een evaluatiegesprek als een kans om bij te sturen of een nieuwe start.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!