Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Thuiswerk? Werk comfortabel met deze tips

Thuiswerk is voor veel mensen een nieuwe norm geworden. Het is daarbij belangrijk om je werkplek zo comfortabel en ergonomisch mogelijk in te richten. Zo voorkom je allerhande lichamelijke klachten en verhoog je je productiviteit: win-win. Daarom geven we je graag enkele tips mee om thuis je werkplek optimaal te in te richten en te benutten.

Zorg voor een rustige werkplaats of apart bureau

Het belangrijkste is dat jij geconcentreerd kan werken. Daarom is dit het gemakkelijkst als je een kamer kan claimen. Heb je hier geen plaats voor spreek dan duidelijk af met je partner/huisgenote wanneer je werkt en wat rust wilt.

Lopen er ook kinderen rond? Probeer dan duidelijke afspraken te maken wanneer je aan de slag bent en wanneer het tijd is om te ontspannen. Je kan hiervoor gebruik maken van een planner die je bv. op de koelkast ophangt of je kan een bord aan de deur hangen van de kamer waar je werkt.

Lighten up your mood

Probeer bij het kiezen van een ruimte rekening te houden met de lichtinval. Kamers die voldoende omgevingslicht hebben zorgen er immers voor dat je ogen minder snel vermoeid zullen raken. Zorg er ook voor dat je bureel niet rechtstreeks in het licht staat zodat je niet wordt verblind. Omgekeerd is tegenlicht ook niet altijd aangenaam: zorg er daarom voor dat het licht langs de zijkant binnenvalt op je werkplek.

Denk aan je zithouding

Hoe graag je misschien ook zit op de poef des huizes, een bureaustoel die je kan verstellen in hoogte doet wonderen voor je zithouding. Als je niet over een dergelijke bureaustoel beschikt, kan je steeds het volgende proberen:

  • Als je je voeten niet plat op de grond kan zetten, kan je steeds een doos onder je voeten plaatsen.
  • Wanneer je merkt dat je rug de rugleuning van je stoel niet goed raakt, kan je steeds een kussen achter je rug steken. Zo krijgt je onderrug de nodige ondersteuning om door de werkdag heen te komen.

Screens en ergonomie

Wie van thuis uit werkt, doet dit meestal op de computer. Het is hierbij van belang om je beeldscherm op de juiste afstand en hoogte te plaatsen.

  • Probeer je scherm op een armlengte van je gezicht te plaatsen
  • De bovenrand van je scherm komt best op ooghoogte.

Als je op een laptop werkt, kan je je scherm moeilijk verplaatsen in de hoogte. Je kan echter wel gebruik maken van een laptophouder. Heb je dit niet: leg dan gerust een stapel boeken of een doos onder je laptop. Hou daarbij wel in de gaten of de zaken niet oververhitten wanneer je iets onder de laptop plaatst.

 

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!