Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Solliciteren 2.0. : Hoe kan je jou het best voorbereiden op een online sollicitatiegesprek?

Op zoek naar een nieuwe baan? Hou er dan rekening mee dat de kans groot is dat je voor een verkennend gesprek zal worden uitgenodigd tot een video-interview. Dit was al een trending topic dat extra in de verf is gezet door de coronacrisis.

Gelukkig kan je perfect een nieuwe baan vinden vanuit je vertrouwde omgeving met de volgende tips!

1. Zorg voor een professioneel account

Net zoals je op Linkedin professioneel wil overkomen, geldt dit ook voor een video-interview. Voorzie een professioneel e-mailadres, profielfoto en denk ook aan je gebruiksnaam. Een video-interview is immers geen story op Facebook of Instagram.

2. Dress to impress

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om je pyjamabroek of short aan te houden tijdens een videogesprek, toch doe je dit beter niet. Het kan wel eens vervelend worden wanneer je toch onverwacht zou moeten opstaan, niet? Kleed je daarom net zoals je naar een face-to-face sollicitatiegesprek zou gaan.

3. Locatie, locatie, locatie

Jij bent uiteraard het brandpunt van het gesprek, maar hou er rekening mee dat een interview ook een kijkje zal nemen wat er zich achter je afspeelt. Een enorme berg afwas, luidruchtige kinderen of huisdieren? Dat is misschien niet de eerste indruk die je wil achterlaten. Kies daarom voor een rustige plek waar je niet wordt gestoord met een neutrale achtergrond.

Hou je van bonte kleuren in huis? De meeste applicaties hebben een ingebouwde filter om de achtergrond te vervagen, doe hier je voordeel mee!

4. Voorbereiding

Net zoals op een echt gesprek (wat het ook is), is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Neem alvast een kijkje op de website van je mogelijk nieuwe werkgever en bereid mentaal al een aantal zaken voor.

Daarnaast kan je op voorhand al best even checken of de techniek mee wil: check je microfoon, je internetverbinding, camera etc. Daarnaast kan je ook alvast even oefenen met vrienden/familieleden hoe je je scherm of documenten deelt. Op die manier kan je relaxed aan je interview beginnen!

5. Je lichaamstaal spreekt boekdelen

Probeer tijdens het interview ook op je lichaamstaal te letten. Probeer daarom zeker rechtop te zitten en glimlach regelmatig. Op die manier getuig je van interesse en zal je zelfzeker overkomen op de tegenpartij, de rest van het gesprek komt dan vanzelf.

6. Kijk recht in je camera

Oogcontact is net zoals in een face-to-face gesprek belangrijk. Probeer daarom steeds recht in je camera te kijken.  Je kan ervoor zorgen dat je webcam op ooghoogte staat waardoor je gezicht en schouders recht in beeld komen.  Je kan ook oogjes op een post-it tekenen en naast of boven je webcam plakken waardoor je automatisch geneigd zal zijn hiernaar te kijken en niet doelloos zal rondstaren.

7. Spieken kan en mag

Een van de voordelen van thuis uit solliciteren is dat je gemakkelijk kan zorgen voor wat geheugensteuntjes. Je kan een aantal post-its aan je scherm plakken met kernwoorden die je zeker ter sprake wil brengen. Daarnaast kan je ook bv. de website van je gesprekpartner openen als extra ondersteuning.

Lees natuurlijk niet zomaar een hele pitch af, je tegenpartij zal dit immer spotten en de spontaniteit is dan volledig weg.

8. Sluit sterk af

Een goed begin is niet te onderschatten, net zoals een sterke afsluiter. Probeer niet naar je scherm te zwaaien, maar zeg eerder iets in de aard van “bedankt voor het aangename gesprek”. Stuur eerstdaags na je gesprek ook zeker en vast nog even een mail en vraag wanneer je feedback mag verwachten als dit nog niet is gebeurd.

Dankzij deze tips is succes verzekerd bij je online sollicitatie! Nog niet genoeg? Neem dan ook hier een kijkje! Zit je echter nog met een aantal vragen omtrent je loopbaan? Onze loopbaancoaches staan voor je klaar, neem gerust een kijkje op www.loopbaanexpert.be

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!