Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Opslag vragen doe je zo

Opslag vragen is voor veel mensen een gesprek dat ze moeilijk zelf zullen aangaan. Wil je echter gaan voor een loon dat overeenstemt met je ervaring, je inzet en je verantwoordelijkheden dan is het belangrijk dit kenbaar te maken. Hoe je dit het beste aanpakt, geven we je graag hieronder mee.

Timing is alles

Een van de belangrijkste factoren is wanneer je om opslag vraagt. Als je onderneming het momenteel financieel moeilijker heeft, stel je je gesprek beter uit tot de zaken weer goed lopen. Ook wanneer je onlangs een negatieve evaluatie kreeg, is het verstandiger om even te wachten met het vragen om opslag. Probeer ook irritatie te vermijden: als je elke maand bij je manager aanklopt is dat immers geen goed idee.

Een goed moment is bij uitstek je jaarlijkse evaluatie op voorwaarde dat deze positief is. Wanneer je ene nieuwe functie op je job zal bekleden, worden de voorwaarden daarbij ook vaak geëvalueerd: dit gaat vaak niet alleen over je loon, maar ook over extralegale voordelen. Een ander scenario is wanneer je gecontacteerd wordt door een andere geïnteresseerde partij met een concreet voorstel. Je kan hiermee naar je huidige werkgever stappen en argumenteren voor loonopslag.

Wees realistisch

Nu je het gepaste moment kent  om te onderhandelen over je loon is het minsten even belangrijk om je goed voor te bereiden. Weet daarom hoeveel je wil gaan verdienen. Dat kan je doen door je te informeren via verschillende salariswijzers en je te informeren via vrienden of collega’s in een gelijkaardige functie.

Daarnaast is het ook belangrijk om je eigen prestaties te evalueren: hoe ben je immers de laatste periode geëvolueerd en hoe creëer jij meerwaarde voor je werkgever? Daartegenover mag immers een passend salaris staan.

Wees tot slot vooral realistisch in je eisen. Tenzij je enorm bent doorgegroeid, speel je beter niet met grote bedragen. Sta daarbij open voor de dialoog met je werkgever.

‘Neen’ is ook waardevol

Stoot je ondanks je goede voorbereiding toch op een neen? Blijf dan niet bij de pakken zitten, op termijn kan dit immers ook positief zijn. Jij hebt immers je intenties duidelijk gemaakt en je werkgever zal hier in principe rekening mee houden. Als je de dialoog bent aangegaan is de kans groot dat je daarnaast gerichte feedback hebt ontvangen waardoor je een volgende keer meer kans maakt om wel te krijgen wat je verwacht.

 

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!