Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Match ik met een job? Niet enkel de functie-inhoud telt, maar ook de organisatiecultuur.

Geluk op de werkvloer hangt zelden enkel en alleen af van je takenpakket. Minstens even belangrijk is of je je thuis voelt in de organisatie en of de bedrijfscultuur goed bij je past.

Maar hoe kom je er nu achter wat er belangrijk is voor jou en hoe weet je welke waarden een bedrijf heeft nog voor je aan de slag gaat? We geven je graag wat meer uitleg.

Wees kritisch voor jezelf

Als je wil weten wat voor bedrijfscultuur bij je past, kan je maar beter kritisch zijn voor jezelf. Een firma die weinig regels heeft kan dan wel goed klinken, maar als jij iemand bent die de nood heeft aan structuur en protocol is een dergelijke werkgever misschien een minder goede keuze.

Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om dit alles zelf te achterhalen. Vraag daarom aan je vrienden en familie in welk type omgeving zij je zien werken. Daarnaast vind je genoeg online tests om uit te vissen welke soort bedrijfscultuur bij je past.

Doe je research!

Als je volop aan het solliciteren bent, is het soms koffiedik kijken in welk soort onderneming je mogelijks terecht zal komen. Toch zijn er een aantal manier om een tipje van de sluier te lichten en meer te weten te komen:

  • Doe beroep op je eigen netwerk en spreek met medewerkers: misschien ken je wel iemand die bij je toekomstige werkgever werkt of kan iemand in je netwerk je in contact brengen. Op die manier kan je een schat aan informatie opdoen nog voordat je een voet hebt binnengezet bij de firma.
  • Bekijk de bedrijfswebsite: veel firma’s erkennen het belang van hoe zij hun waarden uitdragen naar de buitenwereld. Je zal dan ook in veel gevallen al informatie vinden over hun waarden en normen op hun pagina. Is dat niet het geval? Kijk dan hoe hun bedrijfspagina eruit ziet. Hierdoor zal je ook al een heel stuk wijzer worden.
  • Geef je ogen de kost! Kom wat vroeger aan op je sollicitatiegesprek en observeer: is het muisstil of heerst er een gezellige drukte? Loopt iedereen in kostuum of is men eerder casual gekleed? Dergelijke zaken geven je ook meteen een eerste indruk.

Een laatste tip die we je graag meegeven is: durf vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek! Als je ondanks bovenstaande tips nog geen idee hebt van de heersende bedrijfscultuur, vraag het dan.

Zo is de kans klein dat je een sprong in het diepe waagt en later bedrogen uitkomt.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!