September betekent in veel huishoudens verandering en dat niet alleen op organisatorisch vlak. Ook het…
Ik krijg mijn vakantiedagen niet op! Wat nu?
- Waarom is het niet opnemen van vakantiedagen nadelig?
- Wat is het financiële gevolg ervan?
- Hoe leer je je werk loslaten op vakantie?
Wist je dat 4 op 10 Belgen hun vakantiedagen niet op krijgen? Zo bleek tenminste uit een rondvraag in 2017 bij sociaal secretariaten. En dat terwijl België weinig wettelijk bepaalde vakantiedagen en feestdagen heeft tegenover andere landen in West-Europa. Anderzijds zijn er ook steeds meer mensen die kiezen voor loopbaanbegeleiding omdat ze vast zitten in hun job. Is er een verband tussen beiden?
Waarom is het niet opnemen van vakantiedagen nadelig?
Neem jij je werk mee naar huis? Blijf je tijdens je verlof bereikbaar voor je baas of collega’s? Heel wat mensen doen beroep op loopbaanbegeleiding omdat hun work-life-balance niet meer in evenwicht is. Regelmatig afstand nemen van je job heeft niet alleen een gunstige invloed op je privéleven, ook je productiviteit op het werk heeft er baat bij.
Vakantie is bedoeld om te ontspannen! Wetenschappers hebben ontdekt dat het nemen van vakantie zorgt voor een verlaagd stressniveau en een verbeterd immuunsysteem. Maar je vakantiedagen niet benutten, is ook nadelig voor je portefeuille.
Wat is het financiële gevolg ervan?
Vakantiedagen die je niet opneemt, ben je kwijt! Ben je bediende en heb je voldoende kansen gehad om je vakantiedagen op te nemen, maar heb je dat uit vrije wil niet gedaan? Dan is je werkgever niet meer verplicht om je vakantiegeld uit te betalen. Was het echter niet mogelijk om je vakantiedagen op te nemen, dan heb je wel nog recht op het resterend vakantiegeld.
Ben je arbeider? Dan worden je vakantiedagen uitbetaald door de vakantiekas. Dat geld heb je sowieso, ongeacht of je jouw vakantiedagen opneemt of niet.
Hoe leer je je werk loslaten op vakantie?
En zelfs al neem je al je verlofdagen op, als het je niet lukt om je werk los te laten dan heb je er niets aan! Je vakantie begint trouwens op het werk. Als je zorgt voor een goede overdracht, een out of office met doorverwijzing naar een collega en je werktelefoon uitschakelt, wordt loslaten en genieten al een pak makkelijker.
Heb je na je verlof nog steeds het gevoel dat je batterijen niet opgeladen zijn? Overweeg dan zeker loopbaanbegeleiding. Het helpt je alles op een rijtje zetten zodat je terug energie en voldoening haalt uit je job. Zelfs als daar een serieuze carrièreswitch voor nodig is.
Wil je weten of loopbaanbegeleiding iets voor jou is? Kom langs voor een gratis kennismakingsgesprek en beslis achteraf zelf. Overtuigd? Bestel dan nu je VDAB loopbaancheques en betaal slechts 45 euro voor 4 uur loopbaanbegeleiding.
[addtoany buttons=”facebook,email,linkedin,whatsapp”] [simple-author-box]Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan
Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.
[contact-form-7 id=”71553″ title=”Nieuw oriëntatiegesprek”]