Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Hoogsensitiviteit op het werk: functioneer in je sterkte

Eén op de vijf werknemers zou hoogsensitief (HSP) zijn. Maar wat houdt dit nu juist in? Deze mensen zijn over het algemeen extreem gevoelig aan sfeer en hebben een sterke intuïtie.  Daarnaast zijn zij vaak wat creatiever aangelegd waarbij ze niet graag worden beperkt door bepaalde regeltjes.

Klinkt allemaal goed toch? Er is ook een keerzijde: hoogsesitieve personen zijn over het algemeen een heel stuk gevoeliger aan verschillende prikkels die van buitenaf op ze afkomen. Ze houden er niet van om in drukke kantoorruimtes te moeten werken en presteren daarnaast niet goed wanneer ze stress ervaren.

In de juiste omstandigheden kan een HSP-er juist een toegevoegde waarde betekenen. Wij geven je graag wat meer uitleg.

Een HSP kan goed personen en processen inschatten

De goed ontwikkelde intuïtie van HSP-ers maakt dat ze vaak in een adviserende rol zijn terug te vinden. Daarnaast hebben zij een goed aanvoelen wat er bij collega’s en klanten omgaat en zullen net dat stapje verder gaan om iedereen tevreden te stellen. Ze zijn empathisch en sociaal en zijn daarom een goede aanvulling voor een team waarbij ze vaak een verbindende factor zullen zijn.

Daarnaast kunnen zij ook goed inschatten welke processen prioritair zijn en zullen deze de nodige aandacht geven vermits dit hen ook een stuk zal rust geven.

Een HSP is sterk gericht op kwaliteit en gedreven

Vaak zijn HSP-ers enorme perfectionisten die de zaken tot de in puntjes afwerken. Daardoor zijn ze gedreven om de kwaliteit die ze zelf voorop stellen te kunnen borgen. Ze vinden het daarbij aangenaam om alleen en in een rustige omgeving te kunnen werken. Daarnaast zullen zij vaak ook projecten naar zich toe trekken omdat ze weten dat het dan ‘goed’ gebeurt.

Een HSP verwerkt informatie op een diepgaande manier

Het duurt dan misschien wel wat langer alvorens ze alle informatie hebben verwerkt, maar wanneer dit is gebeurd zal een HSP een eerder goede helikopterview hebben van de situatie. Ze kijken soms op een andere manier tegen de zaken aan waardoor dit een interessante invalhoek kan bieden en nieuwe oplossingen naar voren kan brengen.

Herken je jezelf hierin of ken je iemand die hoogsensitief is? Als dat het geval is en je voelt je misschien niet goed binnen je huidige functie, neem dan gerust contact met ons op. Ons ervaren team van loopbaancoaches staat voor je klaar.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!