Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Growth mindset: een sleutel tot succes

Heb je nooit verbaasd gekeken naar een kennis of collega die schijnbaar in alles wat ze doen succes vinden en bij jezelf gedacht: ik zou dit niet kunnen? Of Iedereen heeft het wel al gehoord: “ik zou nooit goed kunnen zijn in sport x of y” of “ik ben niet creatief genoeg aangelegd daarvoor” of …. De lijst kan eindeloos doorgaan.

Sommige mensen lijken zich echter razendsnel te ontwikkelen en anderen blijven soms wat ter plaatse trappelen. Een cruciale factor hierbij is je mindset. Mensen die een groeimindset hanteren zullen zich over het algemeen sneller ontwikkelen dan mensen met een statische mindset.

We hebben allemaal een growth en fixed mindset

Voor we verder gaan en de verschillen tussen beide soorten mindset uitleg is het belangrijk om even bij het volgende stil te staan. Naar alle waarschijnlijkheid heeft niemand een 100 procent pure growth of fixed mindset. Iedereen zit dus echter ergens tussenin.

Beide zijn te beschouwen als elkaars tegenpool waarbij we aan de ene kant van het spectrum mensen hebben die zich voortdurend verder ontwikkelen en aan de andere kant mensen die wat meer stagneren en niet meer bijleren.

Fixed mindset en het halflege glas

Mensen met een fixed mindset geloven sterk in aangeboren talent waarbij onze capaciteiten min of meer vast liggen. Mensen met talent zullen in hun ogen dus sowieso verder komen vermits zij dit hebben en anderen niet. Ze geloven dus in een onderscheid waarbij ze zelf geen controle hebben over de factoren voor persoonlijke ontwikkeling.

Growth mindset en persoonlijke ontwikkeling

Een andere groep mensen omarmt de groeimindset waarbij ze er van overtuigd zijn dat bepaalde capaciteiten kunnen worden ontwikkeld en we persoonlijk kunnen groeien. Zo zien zij anderen die ergens goed in zijn als personen die hun capaciteiten verder hebben ontwikkeld en  anderen die dat niet zijn als mensen die hun werk er nog niet hebben ingestoken.

Een conclusie die uit verschillende methodologieën blijkt is dat mensen die een growth mindset hanteren vaak sneller groeien en grotere stappen nemen in een kortere tijd dan mensen die eerder een fixed mindset hanteren. Dit staat los van aangeboren talenten of kwaliteiten van de personen in kwestie.

Een sleutel tot succes

Een growth mindset heeft dus voordelen voor het verdere blijven leren en persoonlijk ontwikkelen. Ondertussen schenken heel wat ondernemingen en onderwijsinstellingen hier de nodige aandacht aan.

Wil jij je ook verder ontwikkelen, maar heb je niet meteen een idee waar te beginnen? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!