Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Back to work: opnieuw aan de slag op kantoor & de gevolgen

September markeert voor velen de start van een nieuwe werkperiode: de vakantie is achter de rug en de kinderen zijn opnieuw naar school. Na het vele thuiswerken door corona is het leeuwendeel van de werknemers blij terug te kunnen werken, maar ze voelen zich ook meer vermoeid en/of overprikkeld. Dat blijkt uit een studie afgenomen bij 1000 werknemers uitgevoerd door Securex.

Werken op kantoor in cijfers

Ongeveer de helft van de werknemers die na een periode van verplicht thuiswerk terugkeren naar kantoor, voelt zich meer vermoeid na een dag op kantoor dan wanneer zij van thuis uit werken. Daarnaast geeft de helft ook aan dat zij het moeilijk vinden om zich te concentreren door alle prikkels die zij op kantoor ervaren: twee op de vijf werknemers zegt sneller te zijn afgeleid op kantoor. Ten slotte geeft 40 procent van de werknemers aan dat ze thuis gewoonlijk meer uren werken dan op kantoor waarbij ze ook meer werk kunnen verzetten van thuis uit.

Hoewel dit misschien een grimmig beeld schets en het voor veel mensen opnieuw aanpassen is om op kantoor te gaan werken, geeft bijna zeven op de tien werknemers aan opgelucht te zijn om opnieuw buitenshuis te kunnen gaan werken. Ongeveer de helft vindt dat ze hierdoor gemakkelijker in staat zijn hun werk en privé beter van elkaar te scheiden. Toch zegt ruim de helft dat ze in de toekomst deels van thuis uit willen blijven werken zelfs nu een terugkeer naar kantoor mogelijk is.

Uitdagingen voor de toekomst

Veel werknemers hebben het dus lastig met de aanpassing van de terugkeer naar kantoor. Ook werkgevers moeten de denkoefening maken en zich hieraan durven aanpassen. Met de juiste aanpak kan het voor beide partijen immers voordeliger zijn om deels van op kantoor te werken en deels van thuis.

Heb je het zelf ook moeilijk met de terugkeer naar kantoor en alle prikkels die op je afkomen? Probeer je dan af te zonderen in een apart lokaal/bureau waar je geconcentreerd kan werken en focussen. Vergeet daarbij echter niet te genieten van momenten met je collega’s tijdens bv. de middagpauze of een koffiebreak.

Zit je bij je terugkeer echter volledig vast? Neem dan gerust contact op met een van onze loopbaancoaches: zij helpen je graag verder met eventuele vragen waar je mee zit.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!