Skip to content
Loopbaanbegeleiding met Loopbaanexpert: klaar voor de arbeidsmarkt

Assessment: wat kan ik verwachten?

Je hebt een nieuwe job op het oog en de sollicitatiegesprekken verliepen vlot. Je krijgt echter de boodschap mee dat je nieuwe potentiële werkgever graag nog een assessment had afgenomen betreffende je kandidatuur. Help! Wat nu?

Ten eerste is het goed nieuws dat je wordt uitgenodigd voor een assessment. Dat betekent immers dat de werkgever echt geïnteresseerd is in je kandidatuur en wil weten of jij de geknipte kandidaat bent voor de vacature.

Geen paniek: we geven je graag mee aan wat je je kan verwachten en hoe je je hier het best op kan voorbereiden.

Wat is een assessment?

Tijdens een assessment wordt nagegaan of jij over de nodige competenties beschikt om de functie die je voor ogen hebt uit te voeren. Meestal bestaat dit uit een klassiek sollicitatiegesprek aangevuld met een aantal klassieke testen zoals een intelligentietest en fictieve werkopdrachten.

Tijdens deze opdrachten zal voornamelijk worden gekeken naar je gedrag en competenties om te bepalen of jij geschikt bent voor de job.

Hierbij een aantal voorbeelden van opdrachten waar je je aan kan verwachten:

  • Er wordt je gevraagd een presentatie uit te werken en de bedrijfsleiding van je insteek te overtuigen.
  • Postbakoefening/organisatietest: bedoeling hiervan is om in te schatten hoe goed je prioriteiten kan stellen en het overzicht bewaard over heel wat informatie.
  • Klassiek rollenspel: de focus ligt op de functie die jij zal uitvoeren waarbij je een concreet probleem zal moeten oplossen.

Hoe voorbereiden op een assessment?

Welke opdrachten je zal krijgen is soms moeilijk in te schatten, maar je kan je echter wel voorbereiden.

  • Herlees eerst en vooral de vacature. Op die manier kan je zelf filteren welke gedragskenmerken en competenties belangrijk zijn. Je kan je dan ook logischerwijs verwachten aan opdrachten die daar rechtstreeks mee te maken hebben.
  • Doe je niet anders voor: wees vooral jezelf. Assessoren merken het snel op als je dat niet bent waarbij de kans groot is dat je door de mand valt.
  • Durf te vragen! Je kan steeds bijkomende inlichtingen opvragen aan wat je je kan verwachten waarbij er al meestal een tipje van de sluier wordt gelicht. Daarnaast kan je ook steeds je eigen netwerk inschakelen: er is vast wel iemand in je omgeving die al een assessment heeft doorlopen.

Tot slot geven we je graag mee dat stress niet nodig is. Dit kan je al deels counteren door tijdig aanwezig te zijn op de afspraak en ervoor te zorgen dat je goed bent uitgerust.

Wil je meer info omtrent loopbaanbegeleiding?

Download hier onze brochure met gratis 10 tips om je carrière een boost te geven!