Getuigenissen

Getuigenissen

by Kristof - Zaakvoerder
christophe

Beroep: Operator Chemie | Geslacht: Man | Regio: Oost-Vlaanderen

Alles liep gesmeerd: ik had een toffe job als operator in een chemische fabriek en ging elke dag met plezier werken. Tot ik een nieuwe leidinggevende kreeg… Het klikte langs geen kanten met hem en ik kon met mijn onuitputtelijke energie geen blijf.

Die slechte relatie met de nieuwe chef leidde uiteindelijk tot het onvermijdelijke: mijn ontslag.

Ik bleef echter niet bij de pakken zitten en contacteerde Andress Consulting voor loopbaanbegeleiding. Mijn contactpersoon kon me ervan overtuigen dat ik de tomeloze energie die in me zat niet als een negatieve factor moest beschouwen, maar er voordeel moest uithalen, dat ik ruimte moest geven aan de overvloed aan ideeën in me.

En dat deed ik! Alle inzichten die ik tijdens de verschillende begeleidingssessies verwierf over mezelf, mijn sterke punten en mijn minder goede punten bundelde ik in een eigen zaak (Zie: http://www.bikeghent.be/nl) waarin ik mijn vaardigheden en hobby kan combineren!  Christophe

Rebecca

Beroep: Vormgever | Geslacht: Vrouw | Regio: Groot-Brittannië

Als vormgever/lichtadviseur voor een bedrijf in Groot-Brittanië heb ik een tijdje in Londen gewoond. Om familiale redenen – mijn ouders zijn niet zo goed meer te been – ben ik weer naar België gekomen. Van daaruit kon ik mijn job ook correct uitoefenen, en moest ik slechts een keer per maand naar Londen.

Langzamerhand verdween echter de passie voor mijn job. Ze bood geen uitdaging meer en ik kon mezelf niet langer motiveren. Een bore-out kondigde zich aan.

Dankzij loopbaanbegeleiding heb ik alles weer op een rijtje kunnen zetten. Ik besef nu zeer goed dat ik een enorme vrijheid geniet in mijn huidige job en zo ook voor mijn ouders kan zorgen. Mijn oorspronkelijke plan om een job in eigen streek te zoeken belandde in de koelkast, omdat ik dan die vrijheid zou verliezen. Daarom hebben mijn begeleider en ikzelf een plan van aanpak ontwikkeld en voorgelegd bij mijn huidige werkgever.

Vandaag werk is nog steeds voor het Londense bedrijf. Na een goed gesprek met mijn werkgever, laait de professionele passie weer hoog op en voel ik me weer uitgedaagd! – Rebecca

Eva

Beroep: Human Resources | Geslacht: Vrouw

Op 10 jaar tijd had ik bij mijn vorige werkgever een mooie loopbaan uitgebouwd, maar het laatste jaar traden ook meer pijnpunten op. Na verloop van tijd kon ik me niet langer vinden in de heersende bedrijfscultuur en mijn functie-inhoud.

Via een kennis kwam ik terecht bij Loopbaanexpert. In de eerste sessies gingen we dieper in op mijn werkverleden en bekeken we de positieve en negatieve punten uit die periode van nabij. Tegelijkertijd werd nagegaan waar mijn sterke en minder sterke punten lagen, wat ik verwachtte van een leuke job en wat ik zeker niet meer zou willen. Dit alles vertaalde zich in een zogenaamd persoonlijk ontwikkelingsplan.

Na een korte bezinningsperiode besliste ik mijn huidige werkgever te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe job. Geholpen door mijn ervaringen in de bijkomende loopbaansessies vond ik vóór het einde van het traject een nieuwe uitdaging: een toffe job waarin mijn ervaring feilloos gecombineerd kon worden met mijn interesse in HR. – Eva

Nele

Geslacht: Vrouw

Eigenlijk heb ik niet te klagen over mijn vorige werkgever. Ik heb er tien jaar gewerkt en kon er heel wat ervaring opdoen in drie verschillende functies. Het slopende woon-werkverkeer en de komst van een tweede kindje maakte het echter steeds moeilijker een balans te vinden tussen werk en privé.

Daarom besloot ik mij in te schrijven bij Andress Consulting voor loopbaanbegeleiding. In de eerste twee sessies gingen we dieper in op mijn werkverleden: wat vond ik motiverend, wat stoorde me aan mijn job, …? De antwoorden daarop werden gekoppeld aan de resultaten van de persoonlijkheidstesten en zo kwamen we tot een reflectief POP (persoonlijk ontwikkelingsplan).

Dergelijke aanpak – lees: een duwtje in de rug – had ik nodig! Na een korte reflectieperiode schreef ik me vol goede moed in voor sessies 3 en 4, waarin we de arbeidsmarkt verder zouden verkennen en een aantal vacatures onder de loep zouden nemen.

Maar nog vóór sessie 4 vond ik wat ik zocht: een job die bij mijn ervaring, kennis en vaardigheden paste én die niet al te ver van huis was! Dankzij loopbaanbegeleiding zijn mijn ogen opengegaan en heb ik nieuwe mogelijkheden ontdekt. Ik raad het dan ook iedereen aan! – Nele

Els

Beroep: Zelfstandig boekhouder | Geslacht: Vrouw

Ik was zelfstandig boekhouder, tot ik zwaar ziek werd. Wat nu? Plots was alles anders, niets was nog vanzelfsprekend. Ineens werd ik geconfronteerd met al mijn beperkingen en sloop er twijfel in al mijn kunnen. Onzekerheid heerste…

Tijdens de sessies loopbaanbegeleiding vond ik mijn vertrouwen in eigen kunnen langzaam maar zeker terug. Ik begon weer in mezelf te geloven en ontdekte nieuwe zaken over mezelf: mijn liefde voor keramiek en mijn natuurlijke aanleg voor luisteren en reflecteren.

Van het een kwam het ander. Tijdens de laatste sessie presenteerde ik mijn actieplan om een eigen zaak te beginnen: samen met kankerpatiënten bak ik nu potten als vorm van therapie. De patiënten kunnen even ontsnappen uit hun dagelijkse beslommeringen en hun verhaal aan mij kwijt, en ik kan hen met mijn ervaring bijstaan. En zo werd ik dankzij een loopbaancoach als het ware zelf coach… 😉 – Els

Hendrika

Geslacht: Vrouw

Mijn carrière is steeds in stijgende lijn gegaan. Ik werkte bij een multinational en maakte geregeld promotie. Niks aan de hand, zou je denken, tot mijn laatste opstap. Ik kon aan thuiswerk doen, maar dat draaide anders uit dan verwacht. Ik had steeds minder contact met mijn collega’s en verloor mezelf in mijn eenzaamheid. Ik begon na te denken over de zin van mijn job en langzaamaan drong de vraag zich op: waarmee ben ik eigenlijk bezig?!

Een antwoord op die vraag zocht ik in loopbaanbegeleiding. Na een aantal diepgaande gesprekken en analyses en een verregaande zoektocht naar mijn diepere ik, besloot ik voortaan 4/5e te gaan werken. Op die manier moest ik de (financiële) zekerheid en vrijheid die ik had in mijn huidige job niet opgeven. Met de extra tijd besloot ik bovendien me te engageren als pleegouder en zo een zinvolle rol op te nemen in de maatschappij! – Hendrika

Valerie

Beroep: Stafmedewerker | Geslacht: Vrouw

Ik sukkelde lange tijd met een frappant gebrek aan zelfvertrouwen. Dat werd erg duidelijk toen ik bij mijn huidige werkgever solliciteerde naar een hogere functie. Op dat moment werkte ik al een tijdje als uitvoerende administratieve kracht bij de overheid, en meende dat alles wel los zou lopen. Niet dus, de job ging aan mijn neus voorbij.

Het onbegrip en de ontgoocheling waren erg groot. Ik had er alles aan gedaan en toch…

Omdat er een nieuwe selectie zat aan te komen en ik niet opnieuw afgewezen wilde worden, besloot ik loopbaanbegeleiding te volgen. De eerste sessies draaiden dan ook grotendeels rond het opkrikken van mijn zelfbeeld en het geloof in eigen kunnen. In de volgende sessies zetten we mijn kwaliteiten in de kijker om zo aan te tonen dat ik alle troeven in handen had om aan de nieuwe selectievereisten te voldoen.

Ondertussen heb ik deelgenomen aan de nieuwe selectieprocedure en… kwam ik als beste uit de test! Meer nog, dankzij mijn herwonnen vertrouwen deed ik ook mee aan de procedure voor stafmedewerker. En raad eens wie die job kreeg?! – Valerie

Johan

Beroep: Technisch profiel in verwarmingssector | Geslacht: Man

Ik heb altijd zwaar werk gedaan, eerst in de machinebouw en nadien, na enkele tussenstappen, in de verwarmingssector. Ik moest met zware elementen sleuren, onmogelijke gewichten heffen en voortdurend op de knieën zitten. Na verloop van tijd waren die dan ook hopeloos versleten en drong een operatie zich op.

Na die operatie zat ik zowat 4 maanden thuis en had ik alle tijd om de situatie te overschouwen. Niet alleen fysiek had ik het zwaar te verduren, ook mentaal was ik niet gelukkig bij mijn baas.

Via een vriend kwam ik in contact met loopbaanbegeleiding en ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Tijdens de zeer persoonlijke gesprekken leerde ik mezelf veel beter kennen en stond ik stil bij zaken waar ik anders nooit tijd voor maakte: wie ben, wat wil ik, wat kan ik, …? Op basis van die gesprekken heb ik zelfs een lijstje uitgetypt met de zaken die ik graag wil doen en de zaken die ik aan me voorbij laat gaan. Ondertussen heb ik me voorgenomen om binnenkort mijn loopbaan om te gooien en mijn eigen weg in te slaan, iets te gaan doen dat ik graag doe en goed kan.

Weet je, eigenlijk zouden ze iedereen die een aantal jaar gewerkt heeft, moeten verplichten loopbaanbegeleiding te volgen. Je zou verbaast zijn wat je allemaal over jezelf te weten komt! – Johan

Delphine

Beroep: Leerkracht | Geslacht: Vrouw

Als master in geschiedenis kwam ik bijna vanzelfsprekend in het onderwijs terecht. Maar vrij snel besefte ik dat die job me op lange termijn geen voldoening zou blijven geven. Om te zien wat ik wel wilde, heb ik me ingeschreven voor loopbaanbegeleiding.

Zo zijn we nagegaan of ik via een bijberoep of een hobby wél een uitdaging zou vinden. De gesprekken daaromtrent waren best confronterend, vermits ze duidelijk maakten waar het in mijn job als leerkracht scheef liep. Tegelijkertijd gaven ze een zeer helder inzicht in wat ik wel wilde: een loopbaan in het onderwijs gecombineerd met een opleiding in mijn eerste liefde: vormgeving.

Ondertussen heb ik me ingeschreven bij Syntra voor een cursus ‘Interieurinrichting’. Ik geef ook nog steeds les, hoewel ik besef dat dat niet mijn droomjob is.

Loopbaanbegeleiding heeft me geholpen in deze inzichten en tegelijkertijd een boost gegeven aan mijn zelfvertrouwen. – Delphine

Top