Symptomen van een burn-out? Trek aan de alarmbel!

by Kristof - Zaakvoerder

Symptomen van een burn-out? Trek aan de alarmbel!

by Kristof - Zaakvoerder

by Kristof - Zaakvoerder
  • Hoe herken je een burn-out?
  • Wat zijn de oorzaken van een burn-out?
  • Hoe voorkom je een burn-out?

De cijfers liegen er niet om: 1 op 5 dertigers loopt tegen een burn-out aan! Uit onderzoek van Securex blijkt dat 20,9% van de Belgische werknemers tussen 30 en 40 jaar zich mentaal uitgeput voelt. Hoe herken je een burn-out? Wat zijn de oorzaken? Vind hier loopbaanadvies om je work-life balance in evenwicht te houden en een burn-out te voorkomen.


Hoe herken je een burn-out?

Heb je tegenwoordig minder vertrouwen in je eigen kunnen dan vroeger? Ben je jouw werkmotivatie kwijt en voel je je vaak futloos? Als jij of je collega’s merken dat je gedrag op de werkvloer veranderde, is de kans groot dat je op een burn-out afstevent of er al een hebt. Vooral het twijfelen aan jezelf en het gebrek aan energie zijn zeer kenmerkend.

Maar ook fysiek weet een burn-out zich kenbaar te maken. Rugklachten, hoofdpijn, oververmoeidheid, concentratiestoornissen en zelfs tics kunnen ineens de kop opsteken. Doktersadvies is dan op zijn plaats. Kan loopbaanadvies je voldoende steun bieden om dit te voorkomen?

Wat zijn de oorzaken van een burn-out?

Een burn-out is eigenlijk een waarschuwingssignaal dat je lichaam je geeft als je langdurig en onophoudelijk stress ervaart. Hans De Witte, professor arbeidspsychologie aan de KU Leuven, benadrukt dat de aanleiding voor een burn-out ligt bij de hoge belasting op het werk en niet in de privésituatie. Loopbaanadvies kan dus wel degelijk een uitkomst bieden voor wie symptomen van een burn-out vertoont.

Als dertigers door de zorg voor hun kinderen weinig tijd hebben om thuis te recupereren, dan zou dat het risico op burn-out kunnen vergroten, maar de oorzaak is altijd een te hoge werkdruk”, aldus De Witte. 

Hoe voorkom je een burn-out?

Als je na een drukke werkdag de deur van het kantoor achter je dichtslaat, is ze dan ook echt dicht? Of neem je jouw werk mee naar huis? Een eerste tip: laat je laptop en gsm ’s avonds voor wat ze zijn! Ga een uurtje wandelen of sporten, eet gezond en herbron. Neem ook je werk niet mee op vakantie! Lukt het je nog niet om volledig te ontspannen? Neem je werksituatie dan wat grondiger onder de loep.

Laat je hiervoor bijstaan door een loopbaancoach. Gericht loopbaanadvies focust zich op zowel het heden als op de te nemen stappen naar een nieuwe toekomst. Onthoud dat een burn-out een sluipend proces is. Trek dus tijdig aan de alarmbel!

Op zoek naar loopbaanadvies op maat? Maak een afspraak met Loopbaanexpert.be.

Vraag een gratis intakegesprek aan

Vul hieronder uw naam, telefoonnummer en emailadres in en wij contacteren u binnen de werkdag op om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen.

 
 

Ik ben momenteel:*

Ik wil een:*

Ik ben geïnteresseerd om loopbaanbegeleiding te volgen in:*

Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.
[recaptcha]

Ik denk graag mee met mensen om oplossingen aan te reiken en acties op poten te zetten. Door meer dan 20 jaar ervaring in HR krijg ik snel inzicht in mensen en organisaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top